torsdag, maj 13, 2010

2008 J. J. Adeneuer Spätburgunder Trocken


Hur smakar en tysk spätburgunder för €11 när man har minnet fullt av bourgogne grand cru? Det ska vi ta reda på ikväll.

Weingut Adeneuer är en av de ledande rödvinsproducenterna i Ahr - den exklusiva sextett som är medlemmar i VDP. Familjen har odlat vindruvor i 500 år men kallas ändå "Årets Uppstickare 2008" i Gault Millau. Det man vill uppmärksamma är hur Adeneuer klivit fram i spetsen efter att tidigare ha befunnit sig i andra linjen av den nya tyska rödvins-boomen. Firmans claim to fame är en pytteliten monopol-vingård vid namn Walporzheimer Gärkammer. En tvärbrant, solstekt skiffersluttning som med sina 0,64 hektar är Tysklands minsta Erste Lage.

Men det vi ska testa nu är husets instegspinot, 2008 J. J. Adeneuer Spätburgunder QbA Trocken. Glaset har en mycket ljus oxblodsfärg med hög lyster och transparens. Doften är örtig och präglad av en massa saker man kan hitta i skogen: rönnbär, tranbär, lingon, mossa, blåbärsris, malört och stensöta. En puff svett, en gnutta bränt, en hint av nagellack. Den här doften är både intresseväckande och driver på salivkörtlarna, ingen tvekan om det.

I munnen gör vinet en elegant entré, med lätt kropp och viskös munkänsla. Det finns ett oväntat bra driv i mittsmaken med intensiva, lite beska rönnbärsaromer och ihållande lingonsyror. Själva sväljet är kryddigt, och efterklangen nästan alkoholvarm - 13% är inte lite för ett såpass lätt vin. Men också en lättsam och uppfriskande drickbarhet, tycker vi.

Så här långt är allt bra, riktigt bra till och med - långt bättre utdelning än vad man får för €11 i bourgogne. Men så var det nagellacket... nosen känns alltmer volatil, och i smaken dras vår uppmärksamhet något acetonvasst och parfymerat som mycket väl kan upplevas som oangenämt. Hur pass störande detta egentligen är, det kan vi inte ens enas om. S är fortfarande mycket positiv, men T får mer och mer VA-vibbar för varje sipp. Alla aspekter invägda slutar vi på (86) - kul att ha testat, men en flaska räcker för oss.

Ett bra urval Adeneuer finns hos Wein-Refugium (detta vin €10.70)

Tack Niklas, för att vi fick prova!

3 kommentarer:

andersuw sa...

Hmmm. Det ni skriver om VA ringer tyvärr en tydlig klocka även om jag inte vet om det är exakt samma sak vi känner/tänker på, särskilt som det nu är drygt tre år sedan vi drack en Adeneuer sist.

Som jag skrev i en tidigare kommentarstråd (om Meyer-Näkel) var Adeneuer ett tag vår kanske största Ahr-favorit men vi blev med tiden allt mindre charmerade. Delvis kan det ha berott på att vi köpte lite för mycket, drack dem lite för ofta, och blev lite tje. Men jag tror inte att det bara var det.

Vinerna är (eller var åtminstone då) gjorda så att de kändes lite åldrade i förtid. Jag tror det var de tidiga mognadstonerna vi föll för i början. Men, som sagt, vi tröttnade och man kan knappast säga att den årgång vi köpte allra mest av och således följde ett tag (2002) åldrades väl. När jag kikar i mina noteringar från 2006 hittar jag mycket anmärkningar om att vinerna känns tunna, trötta och ättiksstungna.

Hur som helst tror jag det var mycket klokt av er att prova i förväg. Nu vet ni vad ni skall vara särskilt uppmärksamma på vid ert besök.

Finare Vinare sa...

Tack för synpunkterna, Anders!

Ungefär detta är vi lite oroliga för: för mycket ek, för hög alkohol, för snabbt mognade viner...

Vi har inte fått något svar från Adeneuer så vi bokade in WG Burggarten och WG Sonnenberg istället. Få se om vi hinner knacka på hos Adeneuer...

Synd med nagellacket, vinet hade varit kanon annars.

andersuw sa...

Gault-Millau träffar väl oftast hyggligt rätt i sina bedömningar men det är, såsom i detta fall, inte alltid jag är helt överens med dem.

Ett intressant exempel i motsatt riktning är Julius Wasem (Ingelheim, Rheinhessen) som jag tipsade om i Meyer-Näkel-tråden. De finns inte ens med i Gault-Millau. Vet inte vad det beror på. Kan naturligtvis vara bristande intresse från Wasems egen sida. De håvar in hinkvis med guldmedaljer i traditionella tyska vinfora som DLG Bundesweinprämierung och LWK Rheinland-Pfalz istället. Är rätt säker på att huvuddelen av vinet säljs tämligen lokalt.

Vinerna härifrån har vi än längre erfarenhet av än Adenuers och vi har inte tröttnat än utan ser alltid till att ha en uppsättning i källaren. Prisläge för den övre delen av sortimentet (Spätlese eller Auslese), som är den vi intresserar oss för, är normalt sett 8-13 euro, med något högre priser för Frühburgunder än för Spätburgunder. Jag behöver väl knappast tillägga att jag är rätt tillfreds med QPRen. ;-)