söndag, maj 09, 2010

2007 Vignobles Brunier Télégramme


Arrgh, nu är det faktiskt dags för oss att bli vinsura. Anledningen? Systembolaget, förstås. Och deras medvetna agerande för att slippa hålla lager. Varorna ska helst fläkta igenom butiken så fort som bara är möjligt, så att man kan bocka av att man minsann tillhandahållit produkten. Detta måste vara själva antitesen till kundservice!

Dagens exempel kommer här. En av de bästa större producenterna i châteauneuf är Vignobles Brunier, mest berömda för sin Vieux Télégraphe, som vi skrev om häromdagen. Andravinet Télégramme, från yngre (25-åriga) stockar på högplatån La Crau, tappas i 50 000 flaskor, så det är inget obskyrt, udda eller sällsynt vin vi pratar om. 2007 bör vara en no-brainer för varje inköpare och det rör sig inte om ett svårbegripligt, lagringskrävande vin. Med sin hyggliga prislapp är det som gjort för att att tilltala en bredare allmänhet. Hur många köper SB in? Exakt 480 buteljer. Hur länge räcker de? Två dagar, högst - en helgalen huggsexa som skapats rätt ut ur luften av monopolet. På en fri marknad tar inte den här typen av varor slut omedelbart - titta längst ner!

Nå, låt oss ägna oss åt själva vinet istället, ett säkert sätt att bli på bättre humör. 2007 Télégramme Châteauneuf-du-Pape har en klockren och njutningsfull doft, rakt ur skolbokens kapitel om châteauneuf och grenache. Det är bara att sätta sig bekvämt, luta sig tillbaks och bocka av allt man önskar. Salmiak, nori och sjögräs. Kirsch, körsbärskärnor, söta röda körsbär, vildhallon och fikon. En kärve nyplockade örter och en smärre orientbasar full med kryddor. Doften förmedlar en härligt smittande fräschör och vinet ber om att få konsumeras nu med en gång.

Smaken är omfamnande stor och rik, med en skön kryddvärme. Men inte direkt eldig, och absolut inte söt. Vi noterar utmärkt grepp, friska syror och örtig fräschör, och en salmiaksälta som tar över i den steniga avslutningen. En riktigt god, rentav skitläcker smak! Nu råkar vi ju känna till att vinet tankat sina modiga 15,8 procent raketbränsle, inte 14,5 som det står på etiketten - och visst känner vi av alkoholen, men inte på något negativt sätt, mer som små behagliga rysningar i nackhåren. Den är inte tung eller klumpig, utan tätt tvinnad med de andra komponenterna i vinets själva kärna. Det hela blir till en maffig, lustfylld upplevelse - ett perfekt meditationsvin att sippa snarare än dricka. En vällagrad l'Etivaz skadar inte som sällskap. (92)

Det känns trist att behöva skriva att Télégramme är slut på bolaget, trots att det släpptes så sent som i måndags. Det har till och med redan försvunnit ur datasystemet. Blev ni sugna? Då rundar vi av med tre länkar till Den Fria Världen. Samtliga levererar till Sverige, fraktpriserna är hyggliga.

C & D Weinhandelsgesellschaft, Köln

Onlineweinkeller, Dresden

Finest Tastes, Langgöns

ps. Dansk-svenska WineFinder vill också vara med i leken. Snabbt jobbat och konkurrensdugligt pris!

12 kommentarer:

Mats L sa...

Håller med, det är för dåligt av SB. Ibland kan man bedriva gerillaverksamhet genom att använda beställningssortimentet eller privatimport, men Tyskland är ju ett minst lika bra alternativ. De bryr ju sig åtminstone om ifall man handlar eller inte och ifall man är nöjd.

Kul att ni satte fingret på salmiaksälta, precis den tonen finns ofta i fransk grenache. Xavier Vignon tog också upp det på provningen på Vinordic som en karaktäristik och det är på pricken.

Italienska viner sa...

Vinet låter trevligt, har man vägarna förbi Charlottenlund så finns Lars Björn Vinimport (mitt emot SuperBest) som har/hade köp-tolv-kampanj för 159DKK/flaska.

http://www.lbvin.dk/

/Patrik

Finare Vinare sa...

Tack för passningen Patrik, honom hade vi inte alls koll på. Vi sajnade i alla fall på för hans nyhetsbrev. Vilket kanonpris, hoppas han kör en liten kampanj i sommar...

Finare Vinare sa...

Mats, vad sa Xavier Vignon mer exakt om den aktuella karaktären? Ammonium chloride?

Mats L sa...

Han pratade mest om sina egna viner, men också i allmänhet. Han sade att karaktären av Grenache var: "salty and mineral", salmiak var min egen tolkning av fransk-engelskan. Han sade också att det inte i södra Rhône fanns entydigt "bra" år, utan att Syrah och Grenache var för sig hade olika krav och kunde ge bra resp mindre bra resultat vid samma år. Jag har för mig att han tyckte att 2007 var bra för Grenache, men 2006 var bättre för Syrah.

Överlag en intressant person och med mycket kunskap. Hans viner är bra, utan att vara på absoluta toppen, men kostar rätt mycket mindre också.

Frankofilen sa...

Bra rutet!
Det är obegripligt att monopolet envisas med att ta in så små mängder trots att vinerna säljer slut och importören ofta kan leverera mer. Såg att tex 2007 Barroche ligger i BS nu - varför inte på hyllorna istället? Själv lider jag sedan en tid av svårartad PSTD, postsläpp traumatic disorder och orkar knappt längre bry mig om vad som faktiskt finns på hyllorna någon halvtimme en gång i månaden. Så skönt att isället handla på en fri marknad...

Syrah sa...

PSTD - härligt uttryck Francofilen!
Jag har länge lidit av det och får ångest när jag tänker på månadssläppen. Som tur är är det inte den första i månaden längre, så jag behöver inte vara nervös av att titta i almanackan ;-)

Eeeeerik sa...

haha kul sjukdom! Domaine du Vieux Lazaret vad tycker ni om den vanliga då? är det bara skit eller borde inte den också få igång en liten resning i brallan?

Finare Vinare sa...

Nä Eeeerik, det är nog för mycket sagt ;-)

Vi har druckit den två gånger utan att få tillräcklig feeling för att publicera en bloggpost. Men skit är det absolut inte, tvärtom en lättsamt schysst om än lite opersonlig och vaniljtonad mainstream-châteauneuf. Kan nog överraska positivt om man orkar vänta på lite utveckling framåt 2014. (betyg: typ 88-89 pinnar)

Eeeeerik sa...

haha hörni jönsar!

Grillfest? Lådvin?
jag lägger fram en offert på ett härligt lådvin till grillfesten hos svärmor imorgon? det ska grillas helt vanliga grönsaker, kyckling fläskfile och kanske lammbiffar. bara släng fram alternativ boys and girls!

Anonym sa...

Hej, någon kommentar till boken –

The Chateauneuf-du-Pape Wine Book [Hardcover]
Harry Karis (Author), Phil Karis (Illustrator)


Tycker ni den är köpvärd?


/Christian

Eeeeeerik sa...

ska vara en riktig djupdykning för nördar, tror den är skit bra!