fredag, maj 14, 2010

2007 Domaine des Entrefaux Crozes-Hermitage


Vi har inte druckit mycket crozes-hermitage på senare tid. Hmm, vad beror det på? Vi älskar ju i grund och botten den svala friska smaken av ung norra rhône-syrah. Ja, dels handlar det nog om 2007 - ett år som behövde riktigt bra vingårdar för att prestera över det medelmåttiga - bra som i côte-rôtie! Varken far eller son Graillot fick till något mer än syrliga bistro-törstsläckare. Inget fel på sånt, men vi hade ju högre förväntningar. Och Delas' nollsjua är i vårt tycke den tråkigaste vi smakat hittills, även om den med sin (över)tydlighet funkar bra på en druvkurs. Dels är det så att vi hittat roligare syrahbaserade viner från Languedoc under året som gått. Exempelvis är Alain Chabanons 2008 Campredon en dead ringer för crozes-hermitage. Förväntningarna är alltså måttliga när vi drar korken på kvällens flaska.

2007 Domaine des Entrefaux Crozes-Hermitage doftar inte som en karikatyr av syrah, men har många önskvärda och typiska egenskaper i vad som måste beskrivas som en klart komplex doft. Vi noterar kola och vanilj, svart/röd syrahfrukt, rostbiff och svartpeppar, charkuterier och tallbarr, lakrits och bilgummi, viol och syren. Gott!

Men det är i munnen vinet slutligen övertygar oss. Inte oväntat finns en sval, syrlig och läskande karaktär. Inte heller oväntat är den svartavinbärslika frukten rätt osöt, med drag av järn och en tydlig sälta.
Vad som däremot överraskar är den harmoniska, flerdimensionella munkänslan, upplevelsen av fyllighet och djup trots måttliga 12,5%. Här finns ett gott torrextrakt som vi suger på under tilltagande njutning. Vinet har nämligen den trevliga egenskapen att det smakar allt bättre för varje klunk. I avslutningen uppskattar vi den torra kryddigheten, med aromer av muskot och svartpeppar. Hur vi än vänder och vrider så hittar vi inga fel i vinet, inga konstigheter, inget artificiellt, inga omogna toner, inga hål i mitten. Båda våra munnar ropar på ren franska att detta är skitgott, och vi helt överens om saken. Härlig drickfas nu - det här dricker vi igen. (89)


Importören Vinia Sweden har av allt att döma pysslat med suspekta former av astroturfing här och var i den svenska bloggosfären. Men på ett rakt och hederligt erbjudande om recensionsexemplar tackade vi ja. Vi har en längre tid lekt med tanken att prova vinet, och nu blev det äntligen av. Att det var såpass bra kom som en glad överraskning, särskilt som vi hade vässat knivarna för säkerhets skull. Kul att det finns på ordinarie hyllplats, men observera att Domaine des Entrefaux håller på att byta årgång för tillfället, och att 2008 gav mycket ojämna resultat i norra rhône. Det är kanske den vi borde ha recenserat istället...

ps. Snusare har det perfekta tillbehöret i munnen.

7 kommentarer:

MMM sa...

Låter trevligt, ung bra Syrah är oemotståndligt gott!

Jag har förökt googla fram hur dåligt 2008 egentligen är, och det onekligen riktigt illa ut. "Som 2002, fast vinerna saknar färg" var någon kommentar. Någon bedömde vinerna till att vara sämre än 2002. Det gjordes f.ö. ingen La Chapelle årgång 2008.

Graillot 2008 finns nu att köpa i DK, vore kul att se om det är ett rosévin eller inte. Man lär inte behöva vara på hugget om man skall köpa.

AK sa...

Jo, jag får hålla med er om Graillot 2007. Vi öppnade en flaska förra helgen och den var frisk och ren (uff), med hygglig syrahfrukt, men inte mycket mer. De kvarvarande flaskorna får väl ligga till sig, men det blir knappast något uppseendeväckande bra av dem.

Ingvar Johansson sa...

Hej F&V !
Cynikern i mig tänker att importören bad er prova 07:an lagom tills dess att man släpper 08:an som väl lär behöva all draghjälp den kan få och lite till. Fast så kan det väl ändå inte vara.

MMM sa...

Jag har en lite annan åsikt om Graillots 2007. Efter en direkt jämförelse med 2006:an kändes 2007:an djupare och tätare. Sen är det iofs ett ganska stort hopp till 2005:an som nog är den bästa Graillot jag någonsin har provat. 2009 borde kunna bli något liknande.

Jag skall beställa en flaska Graillot 2008 på måndag, mest i rent vetenskapligt syfte. Inte ens Chave lär ha fått till mer än ett hyggligt Bistrovin.

Anonym sa...

"Här finns ett gott torrextrakt som vi suger på under tilltagande njutning"

Vad är detta för nonsens?

Torrextrakt eller bara exrakt är allt icke-volatilt innehåll i ett vin.

För att mäta extrakt i vin låter man vattnet avdunsta (tillsammans med alkoholer). Det som blir kvar är främst socker, organiska syror, mineraler och fenoler.

Så vad menar ni är gott?

Finare Vinare sa...

Hej, vi vet vad torrextrakt är. Om det finns gott om den varan kan man få en känsla av "fast materia" i munnen, som är ganska så läcker att suga på - tycker inte du?

Och du, glöm inte att det är kul med vin!

Anonym sa...

Jag gillar Remizieres nollsjua. Smidigt att domänen ligger så nära motorvägen när man är på väg hem från Rivieran.

Lavazza