fredag, december 05, 2008

2005 Fort Ross Pinot Noir Reserve




Det finns importörer vi är beredda att följa vart kosan än går. Med Bristly gör vi en resa i fantasin till Sonoma Coast, ett tiotal mil norr om San Fransisco längs med Highway 1. Förutom att området längs kusten är bedövande vackert på bild, känns det svårt lockande att prova burgundiska druvsorter från de svala lägena på hög höjd - där oceanen har en avkylande inverkan på klimatet. Det är nu fjorton år sedan Linda och Lester Schwartz, med sydafrikanskt förflutet, började röja, schakta och dränera för att plantera sina vingårdar. De hade fått höra att läget var för "too steep, too near the ocean and too cold to ripen grape".. Men Fort Ross Vineyard blev i alla fall verklighet - tack vare enorma arbetsinsatser - och deras belackare motbevisade. De senaste två åren har Wine Spectator riktat sin spotlight på egendomen, inklusive höga betyg. Och nu sitter vi här med resultatet i glaset...



2005 Fort Ross Pinot Noir Reserve är relativt mörkt i färgen och har en mycket lovande doft som står upp som en kvast ur glaset. Det är en köttig, tydligt kryddig och pinottypisk upplevelse med mörkare frukt av körsbär, hallon och fin plommonmarmelad. Vi får en bra terroirkänsla med gott om nyregnad sten och barrskogsdofter av gran, en och pinje. S noterar en dragning åt eucalyptushållet. Dessutom finner vi svaga inslag av brasrök och smörkola.

I munnen är vinet verkligt fräscht och saftigt med bra fokus och fruktintensitet i smaken - precis lagom fatbehandlat, kryddigt och med en diskret ton av smörkola. Syrorna är något mjukare än i pinot noir från bourgogne men mittsmaken har ändå en barrskogigt sval, läskande känsla utan eldighet. Avslutningen är riktigt lång, och först där märks den behagliga värmen av 14% alkohol.

Summa summarum: en fantastiskt god, givande och harmonisk pinot noir som lämpar sig fint att dricka redan nu. Kostnaden kan tyckas kännbar, men väger man in alla arbetsinsatser i de svårarbetade lägena, betänker de låga skördeuttagen och jämför med vad man får för pengarna i bourgogne är priset mer än rimligt. Vi dricker gärna fler flaskor från Fort Ross i framtiden - undrar just hur deras chardonnay smakar...

ps. Man producerar endast 6000 flaskor av detta vin, varav 360 letat sig in på SB. Vänta alltså inte för länge...

pps. Vad åt vi till? Jo, det blev en boeuf bourgignon på högrev och en pava Periquita, massor av rökt sidfläsk, skogschampinjoner och chalottenlökar. Det passade förstås superbra ihop med vinet...

2005 Fort Ross Pinot Noir Reserve (Fort Ross Vineyards, Sonoma Coast, Californa)

8 kommentarer:

oskar sa...

er blogg är för mig en stor inspiration; därför gör jag mig härmed besväret att försöka inspirera er tillbaka - ni som inte studerar, och inte i samma utsträckning lever på supertight budget. till er och alla tappra statsvetarstudenter:

4-6 personer.

3,5 dl. vitt vin (gärna fruktigt)
1 paket laxfilé (vanligt fyrapack)
1 bit fänkål
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
1 paket saffran
3 hg. champinjoner
2 fiskbuljongtärningar
ca 1000g oskalade räkor
en burk creme fraiche
timjan
en skvätt limejuice
salt
svarpeppar
vitpeppar
citronpeppar

koka vin, saffran och buljontärningar (alternativt fond; fega inte..), låt svalna något och:

klyfta fänkålen i centimeterlånga bitar, och löken i något mindre. fräs i olivolja tillsammans med pressade vitlöksklyftor i 15 minuter på svag värme (helst i gjutjärnspanna. låt de skivade champinjonerna fräsa med de sista 5 minuterna.

under tiden tärnar du laxfilén, pepprar och saltar den och häller saffransvinet över och ser till att alla laxbitar låts bada i vätskan.

lägg i laxen och saffransvinet och krydda med timjan efter behag. låt puttra under lock i cirka 25 minuter, varefter du rör ut creme fraichen och blandar i de skalade räkorna.

servera gärna med italienskt bröd och/eller bulgur.

Finare Vinare sa...

Tack Oskar, och det där låter ju inte dumt alls! Fänkål är väl allra bästa ingrediensen när det vankas fisk? Senast igår skar vi upp fänkålen i ringar, fräste med olivolja och citron och serverade till en vitvinssås där en stekt torskrygg försökte simma ryggsim. Nu måste vi plita ihop nåt om drycken också...

Hälsningar till flickvännen!

Frankofilen sa...

Hehe, läser på lite mer om det här vinet och ser att Artberg avfärdat det som "onödigt" i sitt nyhetsbrev. Ibland önskar man mer än vanligt att han skrev lite längre... Vinet har för övrigt gott sällskap bland the rejects av bla 2006 Geyserville och 2005 Pintia.

Finare Vinare sa...

Det är ju alltid kul att läsa Hans Artberg, men vi skulle inte rekommendera att basera inköpen ENBART på vad som står i hans brev även om vi emellanåt känner igen oss i vad som skrivs. Och som sagt, med så många provningar under västen kunde man verkligen önska att han skrev LITE mer. Snälla Hans, om du hör oss, kan vi inte få några nedslag till?

Att Fort Ross PN bara är "onödigt" är väl något av ett slag under bältet? Vad betyder det egentligen? Att utveckla den saken är väl perfekt ägnat för några rader i nyhetsbrevet...

Undras också lite om 2004 Barbaresco Basarin var en av "tre kartiga nebbiolo"?

Finare Vinare sa...

Vi mejlade frågan till Hans Artberg och fick svar:

"Tack för mejl (ni måste ha örnkoll...)!
Om jag ska "utveckla" så är det så här.
20/10 provade jag vinet blint och noterade bl a: "Oren 'mint', inte gott..."
27/10 provade jag om det öppet: lika trist.
Mycket mer kan jag inte göra...
(Jo, man kan förstås dekantera vinet och följa det genom en hel måltid. Ett par gånger har jag omvärderat ett vin den vägen - men då har det mest gällt vid Systemprovningen helt SLUTNA viner, som jag inte omnämnt. Provar man 100 viner
är den - grundligare - tekniken tyvärr ogörlig...)

God jul! / Hans

PS. Innebär er undring att ni gillade vinet?!?"

Frankofilen sa...

Kul med svar från Artberg. Nej, mycket mer än det han beskriver kan man såklart inte göra. Vinet har fått lite blandat mottagande från de svenska proffsen. Från Artbergs orena mint till Jack Jakobssons toppplacering i släppet med noteringen "Doft köttig och fruktig pinot med bäriga unga toner, druvren, outvecklad, aning hallon. Smak tät, bra fatad med köttig och koncentrerad pinot, lång, fyllig, bra syra, röda bär, lagras".

Enklast är förstås att smaka själv. Återkommer i ämnet...

Anonym sa...

Jag får väl också sprätta en av flaskorna och testa.
Det kan ju vara lite si och så med skribenternas provning och poängsättning...
http://www.bristly.se/blog/archives/27

/Fredrik

Micke sa...

Hej
Jag provade vinet igår och blev förälskad direkt. Vinet är superläckert och bär på stor peronlighet. Jag förstår inte Hans??

VH
Micke