lördag, januari 27, 2007

2004 Voss Estate Pinot Noir


En djup doft av våt ylletröja, mineral, kryddig pinotfrukt med jordgubb och lite rökiga rostade ekfat. God läskande smak med bra bett och fin liten eldighet. Smaken ringer kvar ett bra tag. För priset är det en mycket bra och innehållsrik pinot noir. Extremt drickbart vin från ett sympatiskt familjeföretag med höga ambitioner.

2004 Voss Estate Pinot Noir (Martinborough, New Zealand)

4 kommentarer:

Henrik sa...

Har nyligen upptäckt er eminenta sida. En undran: Voss Estate 2004 - producenten rekommenderar fyra, fem års lagring till. Vad säger ni? Jag skulle förvisso kunna slita upp en av de två flaskor jag har och kolla själv, men jag fukar och frågar först.
Tilläggas skall att jag gillar när det finns frukt "kvar" i vinet.
Allt gott

finare & vinare sa...

Slit absolut upp en av de två flaskor du har.
Så vet du vad du ska göra med den andra...
Vi brukar alltid öppna en flaska, och sen avgöra själva. Bourgogne behöver ju mestadels tid. Men de nyzeeländare och tasmanier vi nyligen testat har karaktärsdragen på plats. Både Voss, Neudorf och Louis har gett fin öppen fruktig drickbarhet direkt. Voss gillade vi en hel del nu. Men vinet utvecklas säkert positivt.

Henrik sa...

Nu har jag provat en av de två Voss Estate jag hade.
Drack den till lammytterfilé (en fin omskrivning av kotletten utan ben), en sås med torkade jordgubbar, balsamvinäger, fond och en smörklick samt sakta stekta skogschampinjoner, selleripuré och ungstekt färskpotatis.
Jag måste säga att jag gillade den fruktighet som fanns och är osäker på hur mycket man får ut av de fem, sex år till i källaren som producenten rekommenderar. Jag är osäker på om tanniner och syra räcker så länge, för jag tycker precis som ni - det här var gott nu. Fyllig kryddighet i doften och elegant smak som följde med hela vägen. Skulle gärna haft ett par flaskor till, faktiskt.
För skojs skull ska jag låta den andra flaskan ligga ett eller två år till och se om vinet blir lite tätare.
Röttorp på DI ger vinet 16 poäng och ett prisvärde på 2,8. Samtidigt ger han Louis Jadots Couvent des Jacobins för 99 kr 16 poäng och ett prisvärde på 4,4. Det är ett vin som jag upplevt som lätt snipigt, lite sådär ofärdigt och missunnsamt som pinot noir kan bli när det inte är riktigt bra.
Jag betalar mycket hellre 187 för Voss Estate än 99 för Couvent d J.

finare & vinare sa...

Visst är Voss Estate ett mer givande vin än Couvent de Jacobins. Därom kan nog de flesta vara överens. Kul att ni liksom vi gillade detta vin, vi skulle också gärna haft några kvar.
Inte sällan är Röttorps poängsättningar mystiska, så vi bryr oss inte så mycket om dem. Vi har fattat vad han går igång på vid det här laget. Dessutom är prisvärdet är en vansklig mätare av positiva upplevelser, eftersom vi gärna betalar mer för ännu positivare. Man får som vanligt segla efter egen kompass.