fredag, januari 26, 2007

2000 Château du Mayne


2000 var decenniets årgång i Bordeaux. Vi gör oss beredda att smaka vad vi tror är en lätt, men bra och mogen, representant för årgången. Istället får vi en tunn doft av gräs och grön paprika, följt av en fadd smak utan stringens eller innehåll. Lättsam och läskande, föreslår S. Men utan friska syror faller också det tyvärr platt. Priset, 89 kr? Då hade det varit förlåtligt. För 142 kr är det bara bedrövligt. Tillbaka till skolbänken, Carl-Jan. Alla andra råder vi att köpa Crozes-Hermitage Les Launes. Ska det nödvändigt vara Bordeaux till samma pris; ta Château Reignac eller Château des Annereaux istället. Straffet (som egentligen är en ynnest) blir att få ingå i husets matlagning.

ps. Efter tre dagar i öppen flaska har vinet oväntat nog inte oxiderats, utan faktiskt blivit något bättre. Ok då, låt gå för lättsam och läskande...men fortfarande inte alls värt priset (grmmpf..)

2000 Château du Mayne (J L Perromat, Cérons, Graves)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du måste ha fått en defekt flaska. Drack en nu i Påsk och blev mycket positivt överaskad (jo, jag hade läst din sågning, men även Grappes överbud på 17p). Jag upplevde du Mayne som en mycket prisvärd representant för området, med de flesta beståndsdelar på plats om än utan större finess - men ge mig en röd bordeaux för 142 kr med finess! Kan du inte ge den en chans till?

Hälsar
Fredrik

finare & vinare sa...

Kul att höra! Klart att vi ska prova den igen. Som du säger finns ett element av tulipanaros här. Men Grappe är verkligen inte den oberoende rösten vad gäller detta vin. Vi har hört dem som gett omdömet "orent vin". Men, avsmakningstillfällen liksom olika flaskor är ju i viss mån unika.

mvh,

FInare & VInare