söndag, januari 07, 2007

2003 E. Guigal Crozes-Hermitage


Guigals Crozes-Hermitage är en medelfyllig och balanserad representant för det varma året 2003 - varken kokt, syltig eller eldig. Vinet är gjort på inköpta syrahdruvor från bra lägen i fyra byar inom Crozes-appellationen.

I glaset har vinet en blåröd färg, inte alltför tät. Det händer en hel del när det får luft. Först är doften rätt knuten och örtig. Efterhand öppnar den upp sig betydligt med cassis och järniga mineraltoner. I munnen känner vi en del hårt uppstramande lingonsyror och en god kärnig bitterhet i eftersmaken. Fatkaraktären är relativt diskret trots den långa tiden - arton månader.

Ett härligt matvin i klassisk fransk stil! I augusti skrev vi att vi tror mycket på lagring och det bekräftas av doftintrycken nu. Den som bryr sig om Robert Parker kan glädjas åt att han delade ut 91-94 poäng - ett uppseendeväckande högt betyg för ett vin i den här prisklassen, och kul med tanke på att vinet inte är typiskt "parkeriserat" med extra allt. Prisnivån är ungefär densamma i Frankrike och här hemma.

Till pytt i panna på lamm och entrecote.

2003 Crozes-Hermitage (E. Guigal, Ampuis, Rhône)

Inga kommentarer: