söndag, januari 21, 2007
2000 Castello di Fonterutoli Siepi
Siepi är toppvinet från Castello di Fonterutoli, gjort av lika delar merlot och sangiovese från superba vingårdar runt Castellina in Chianti. Ofta är det ett av Toscanas bästa viner, med stående prenumeration på Tre Bicchieri i Gambero Rosso. Vi provade nyligen årgång 1997. Den hade utvecklat tydliga drag av julmust som vi inte var helt sålda på. Årgång 2000 köpte vi för några år sedan, och redan då var det ett riktigt smarrigt och harmoniskt vin. Nu möts vi liksom hos nittiosjuan av en frisk mintig fläkt, ungefär som mintchoko eller after eight. Minten leder vidare till eucalyptus och andra örter som timjan. Men vi får ingen julmust eller cola den här gången, inga stalltoner, inte alltför dominant ek. Bara ren förförisk frukt som påminner om körsbär i likör. Smaken är otroligt tät och koncentrerad i mitten, eftersmaken lång. Den påminner om en riktigt fint extraherad hemkokt hallonsylt. Tanniner och syror är sammetslena och helt infattade i smaken. Vinet är helt sensationellt gott, den enda invändningen att det är aningen för syltigt. Vi bedömer att vinet är perfekt just nu med bra balans mellan mognad och fräschör. Sparas till efter maten för att njuta av alla smaksensationerna för sig själva.
2000 Siepi Toscana IGT (Mazzei in Fonterutoli)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar