onsdag, januari 10, 2007

2004 La Spinetta Pin


Superstjärnorna La Spinetta bjuder på nyavärldenversionen av Piemonte. Druvmixen är nebbiolo, barbera och cabernet. Mycket och snyggt genomförd ekfatskaraktär är ett genomgående drag i deras viner.

2004 Pin är fortfarande purungt tuff - men redan insmickrande god. Doften har faktiskt drag av speysidewhisky med sina fattoner av smörkola, lakrits, tobak och söt alkohol. Men ursprunget är ändå otvivelaktigt italienskt med mineral, bittermandel, viol, hallon, mörka körsbär och cassis. Munnen full av superkoncentrerad frukt, kärniga tanniner och härligt höga syror. Vi har provat flera äldre årgångar tillbaks till 1996 och det är kul att se hur de olika druvorna tar huvudrollen i olika årgångar. Lagring är förstås tacksamt, men Pin är busgott även som ungt.

Nollfyran tycks redan vara slutsåld... men i februari kommer jättegoda och klart billigare Barbera Ca' di Pian, så håll utkik! I kväll dricker vi Pin till renkalvsadel med gräddsås. Bra också till smakrika ostar, minns vi från timmarna efter nyår.

2004 Pin Monferrato Rosso (La Spinetta)

Inga kommentarer: