onsdag, augusti 16, 2006
1998 M. Chapoutier Hermitage La Sizeranne
Emellanåt vill man ändå att alla mätare ska gå i taket. Att Fågel Fenix äntligen ska krypa fram ur källaren efter ett halvdussin år. Kort sagt vill man få en riktig upplevelse. En sätt att börja kan vara att laga en lammstek med potatisgratäng och vidunderlig sky.
Ur glasets mörka men klara djup stiger en grillad animalisk, rökig och mineralisk doft. Blodig rostbiff, dov björnbärsfrukt och blommig viol, tjära och lakrits, en aning kokoskola. Efterhand lite kärniga toner av bittermandel som bär det hela. Alla dessa dofter är tredimensionella, subtila och infattade i runda mognadstoner. Man skulle bli hungrig även om man var mätt, säger Sophie.
Smaken har balans och struktur med bra mjuka tanniner och är, som vi tror, bara i början av en lång mognadsperiod. Vi återkommer i den frågan om några år. Eftersmaken har bra längd och är rent explosivt kraftfull. Vi säger: bra Rhôneviner på syrahdruvan ger mer tillbaka än det mesta om man har lite tålamod att vänta. Bland de fem bästa vi druckit.
1998 Hermitage Monier de la Sizeranne (M. Chapoutier, Tain l'Hermitage)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar