lördag, augusti 19, 2006

1975 Salvador Poveda Fondillon


Kvällens sceneri utspelar sig vid långbordet efter kräftfesten ute i augustimörkret. Barnen samlar mördarsniglar i trädgården. De vuxnas diskussioner böljar fram och tillbaks efter rabarberpajen och samtalet kommer in på Jura och andra områden som håller egenartade och urgamla oxiderade vintraditioner vid liv.

Plötsligt trollar P fram ett par flaskor Fondillón - ett vin vars like vi hittills aldrig prövat. Glaset har en mörkt brun färg, och en mycket stor bränd och oxiderad doft av valnötter, russin, plommon, knäck och choklad. Smaken är inte alltför söt men är otroligt fyllig och intensiv. I sin kraft kan den konkurrera med många digestifer. Vi tycker alla att det är helt fantastiskt!

Vinet är gjort på sent skördade druvor av den röda monastrell (mourvèdre) som plockades för trettioett år sedan. Musten jäste naturligt upp till arton procent för att sedan tillbringa tjugotvå (!) år på stora fat av amerikansk ek. Historiskt sett uppskattades vinet mycket av spanska och andra kungahus. Nu för tiden är Fondillón långt från forna tiders berömmelse, och därför är priset häpnadsväckande lågt för det storslagna gamla vinet. Årgång 1980 släpptes lägligt nog för ett par veckor sedan. Vi får inte glömma att handla !

1975 Fondillon de Alicante Gran Reserva (Salvador Poveda, Alicante)

Inga kommentarer: