måndag, november 19, 2012

Munskänkarna provar Bordeaux


5 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, ännu ett bildgalleri...
Gäsp.

Anonym sa...

Hej
Jag är lite nyfiken på vad ni tycker om hantverket i Saint Pierre. jag har inte provat någon årgång av det själv men har några flaskor av 2009 i min källare.

mvh
Frank

Stone sa...

Jean de Bel Air blev mkt omtyckt för pengen (116kr). Dricks inom de närmaste 2-3 åren.
Chateau de Seguin var Bordeaux-ig men utan den stora karaktären. Helt ok.
Lät mig charmas av Reysson som blåste upp sig och ville vara med bland de stora. Har självklart inte komplexiteten som de största men ett kap för 169kr.
2009 är en speciell och inställsam årgång som gör det hela svårt att jämföra Cantemerle med de andra vinerna. Men slottet brukar vara mkt bra, inte så omtalat och därför juste pris och ganska runt o mjukt. Så även denna gång.
Belgrave måste vara det slott som lyft sig mest i Bx det senaste decenniet? Missade anteckna nyanserna, men är ungefär som man förväntar av en 5e cru.
Chantallouette visade tyvärr stora flaskvariationer. Pomerolskt len, rund o fin i bra flaskor, nästan lite rökig o dov i mindre bra flaksor.
I nästa par föredrog ca hälften La Chappelle och andra hälften Saint-Pierre. Personligen dricker jag dem lika gärna nu (07:orna är ändå hyfsat tillgängliga efter luftning), men har helst Saint-Pierre - som har en mycket tydlig CabernetS - dominans i källaren.
Mazeyres 09 kostar 264kr. Lägg några i källaren och plocka fram den när de blivit lika underbara som 98:an var igår. Mkt Pomerol för pengen.
De tre 96:orna delade väl folk i lika många läger. Personligen skulle jag ännu hellre velat dricka dem för några år sedan, men jag led inte direkt...

Anonym sa...

Själv har jag precis inhandlat ett antal flaskor Ch Pédesclaux 2009 efter att Decanter gett den ett betyg på 95. Någon som provat?
//Robert

Finare Vinare sa...

Frank - tillsammans med 07 Chapelle La Mission så var 07 Saint-Pierre det bästa vinet i första-tian. Verkligen välgjort och välbalanserat med skön frukt. Vi tog med en slatt hem, "yummy" dricka men efterhand löjligt mycket vaniljglass, kaffe, söta kryddor och choklad.

Vilket väl är vår huvudsakliga invändning mot bordeaux överhuvudtaget - det känns generellt väldigt stajlat och "tillverkat". Ofta gott men sällan hänförande.

07 Chapelle La Mission var renare i stilen, mer återhållsam fathantering, mer struktur och troligen bättre i längden. En favorit hos flera provare.

07 Belgrave är en annan bra nollsjua, åtminstone sedan nollfyran verkar Belgrave göra lyckade grejor varje år. Gott nu.

07 Chantalouette doftade alltför mycket stall för sitt eget bästa.

09 Cantemerle övertygade med en svalare och friskare profil än man vant sig vid i nollniorna. Rent och snyggt med återhållsamma fat. Ett riktigt bra lagringsprojekt av allt att döma.

98 Mazeyres har väl passerat sin topp men det är kul att det finns moget vin att köpa. Bra syror, lite glesnande frukt och säkert ett gott matsällskap.

Robert - vi har inte provat 09 Pedesclaux men Ulf Munskänken Jansson har, och han säger att den är jättebra. Slottet tycks vara på rull...