lördag, november 17, 2012

2002 Bruno Paillard Brut Assemblage


Baksidesetiketten får gärna användas för att ge en introduktion till vinet. Inte minst druvmixen är intressant att få reda på. Allra viktigast är dock uppgiften längst ner, om degorgeringsdatumet. Ja, den borde ju finnas utskriven på varenda flaska champagne som produceras, inte minst de årgångslösa. Här kan vi lätt räkna ut att vinet fått drygt åtta år på jästfällningen - en av de nolltvåor som fått ligga längst innan skilsmässan från jästen, men som också hunnit mogna under korken i sexton månader.

2002 Bruno Paillard Brut Assemblage är mässingsgult till ljust gyllene i glaset, med några gröna reflexer. Nosen är först återhållsam, men ytterst sofistikerad och komplex med lager på lager av aromer som sakta lindas upp. Krita, ostronskal, mässing, brioche, honung, nötter och kanderade citrusskal, bakat äpple, diskreta fatkryddor och härligt fet grädde. Mineralitet, autolys, mogen frukt, och en diskret kyss av rostade fat - vad mer kan man egentligen önska i en champagne?

Uppförandet i munnen är närmast perfekt. Superfin gräddig mousse, rejält klipp i syran, rika och vinösa aromer, stramt hållen balans (dosagen är sex gram). En verkligt stilig smakbåge med ihållande längd. I efterklangen ringer mineraltonerna kvar en bra stund på tungan. Den här nolltvåan är fullt tillgänglig och harmonisk nu, men har också en uppenbar potential för lång lagring och utveckling.
Yes please!

Tryffelsvinet via SB/TS 1 november, 485 krps. Bra artikel här om att redovisa degorgeringsdatum.

1 kommentar:

Guran i vinkällaren sa...

Föregående post skapade små retningar i gommen som fortsatte till fingrarna som knappade fram en liten beställning - tack för det. Gårdagskvällens vin fanns dessutom kvar i tankarna: Dönnhoff Riesling GG "Dellchen" 2009 - vilket vin. I min gom formar sig en underbar "triangulering" - Rasig Riesling, rasig Chablis och dito champagne - de bästa av tre världar.