fredag, november 02, 2012

2010 Montevertine Pian del Ciampolo


Hej alla Montevertine-diggare. Och inte minst hej alla ni andra som undrar vad en "Montevertine-diggare" är för någonting. Vi ska försöka förklara.

Jo, så här ligger det till: Montevertine-diggare verkar man bli förr eller senare utifall man gillar sangiovese. Det var nämligen på det här viset det var meningen att den druvan skulle smaka. Från sval och höglänt mark, utan rostade ekfat, utan inmixade fransosdruvor, utan bordeaux-komplex. Bara en skvätt canaiolo för dess mjukhet, colorino för färgen och botti för uppfostran.

Azienda Agricola Montevertine gör tre viner, och Pian del Ciampolo är det enklaste. Druvorna hämtas från de yngre stockarna i egendomens 15 hektar vingårdar, jäser i emaljerade betongtankar och uppfostras under ett år i mindre liggare av slavonsk ek. Vi har hittills hoppat över instegsvinet och gått rakt på huvudnumret Montevertine. Ett misstag, som det ska visa sig.

2010 Montevertine Pian del Ciampolo är en klar och transparent historia i glaset. Doften är rätt försiktig och gör inga som helst försök att ställa sig in. Det vi får är återhållsamma rena toner av grusjord och körsbärskärnor, tranbär och surkörsbär, lagerblad och svart te.

I munnen en lättare mellanviktare som attackerar direkt med några täta jabbar mot smaklökarna. Mittpartiet är ordentligt åtskruvat med bra densitet och grepp. Smaken håller taget i några ursköna ögonblick och faller sedan av rätt snabbt med en god slank utklang.

Stramt, tätt och rent. Det här är nog ett vin som man kan sätta i sig mängder av utan att tröttna. Vinet liksom bara är, utan några ansatser till fjäsk. Till en början är det istället drickaren själv som får komma till mötes och jobba lite. Som belöning för uthålligheten veknar vinets hull efter en dryg timme och gläntar på ljuvligt pinotlika jordgubbstoner.

Som sagt. Hej alla Montevertine-diggare. Missa inte Pian del Ciampolo.

Atomwine, 119 dkk.


ps. På onsdag kör vi en provning för stockholmsmunskänkarna: Montevertine 1974 till 1979 samt Le Pergole Torte 1982. Som referens får vi båda vinerna i årgång 2009. Det finns fortfarande några platser kvar. Bokas via hemsidan eller på telefon 0766-261543, säkrast mån-ons 9-11.

8 kommentarer:

castor fiber sa...

Låter som raka motsatsen till den Fonterutoli -07 jag druckit sista dagarna. Onekligen verkar Pian del Ciampolo mer tilltalande.

E och F sa...

Pian del Ciampolo var lite av mitt husvin i somras nere i Florens, fanns i var och varannan välsorterad supermercato för 9,90€. Underbart är ordet!

Erik

Anonym sa...

Hört när påfyllning av Rosso kan tänkas anlända?

Finare Vinare sa...

Castor - ge 2010 Fonterutoli en chans och berätta vad du tyckte.

Erik - tänk om man hade ett par supermercati av det slaget i sitt grannskap...

Anonym - 2009 Montevertine Rosso är helt slutsåld hos Atomwine. Ingen mer sändning är på väg, man får leta på kontinenten.

E och F sa...

Ja när man kan smita in en eftermiddag och köpa färsk salciccia och en flaska Montevertine, då är det bra! Kontinenten lockar mer och mer...


Erik

Italienska viner sa...

Provade 2 flaskor PdC 2008 för ett par år sedan och båda upplevdes lite sådär tvåligt artificiella. Har inte gått vidare med PdC sedan dess, låter som att det är dags att ge 10:an en chans.

Har själva Castell'in Villa 2008 i glaset i kväll, apropå strängt uppfostrad sangiovese. Jösses vad bra! Mindre opulent än 2007:an men ack så charmerande och definierad på samma gång. Lammvin par excellence.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Patrik - vi har svårt att tänka oss hur 2010 Pian del Ciampolo skulle kunna landa fel nere i Sjörröd ;-)

Ahh, Castell'in Villa, det var länge sen. Man kan föreställa sig att nollåttan är en rätt stram varelse?

Bra pris där också, BB Vinimport...

Italienska viner sa...

Låter onekligen sjörrödianskt!

Inte stram precis - ärlig, lite sammanbiten, seriös men ändå mycket njutbar. Skulle nog funka på Söder också... ;)

/Patrik