lördag, november 10, 2012

2008 d'Angelo Aglianico del Vulture


Det var farmödrarna som lärde oss att fynda. Köpenhamn var som gjort för att utöva den konsten, åtminstone på 70-talet då man fick 100 danska för 75 svenska. Ost, kött, kläder, you name it. Nu har väl de svenska vinskribenterna i stort sett lyckats ruinera ordets positiva värde, men låt oss ta fram och titta på det ändå.

Att göra ett fynd handlar inte om att köpa något billigt som man inte skulle köpt annars. Ett riktigt fynd är av hög kvalitet, stiligt och åtråvärt oavsett pris. När sedan prislappen är overkligt bra, då vet man att man varsamt kan ta fram och polera upp det nedsölade F-ordet.

2008 d'Angelo Aglianico del Vulture ger uttryck för druva och ursprung på ett alldeles klockrent sätt. Det är traditionellt vinifierat och fritt från banaliserande aromjäster. Arton månaders uppfostran i stora botti har inte lagt till något som inte ska finnas där.

Nosen bjuder på mörk frukt, balsamico, tobak, läder, blod, pinjenötter och vulkanjord. Smaken är tät och genomhederlig med massor av mineralkänsla, blodapelsinsyror och ett härligt grepp i tanninerna. Vinet spelar i Champions League till lammkotletter och saffransrisotto. Det ska bli en glädje att dricka över de närmsta fem.

Årets klipp, utan tvekan.

Carlo Merolli, 81 muk (just nu 10% rabatt på de sista lådorna)


9 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Minns en del årg. från 80- och 90-talet på Systembolaget - lite av "husvin" hemma då och då - alla från nämnda producent - goda, hederliga och mkt "prisvärda". Sen minns jag ju "köpsvängarna" till Köpenhamn - även på åttio- och nittiotalet var kronan värd en resa över - speciellt Bordeaux - vilka "fynd" man gjorde - betalade i paritet med vad slotten tog ut!!!

Finare Vinare sa...

På Systembolaget? Menar du att Vin & Sprit tog in d'Angelo på den tiden?

Tyvärr verkar detta vara sista årgången hos Carlo. "Arvetvist" och så vidare...

Italienska viner sa...

Håller med - bländande bra. Även den fruktrenare Sacravite är ett eminent matvin som förtjänar massor av kärlek. Mycket synd om det inte ska gå att få tag i de här grejerna framöver.

/Patrik

Guran i vinkällaren sa...

På Systembolaget - javisst har de gjort det - minns dock inte om det var i ordinarie, bestsort. eller från den första "specialbutiken" på BirgerJarsgatan (som man ibland kunne beställa ifrån). Har dessutom för mig att bolis "reade" en årgång för så där en dryg femtilapp, bunkrade upp ett antal - kan nog kolla upp det mer exakt.

Finare Vinare sa...

Man blir nyfiken på när och var och vem som tog in det...

Italienska viner sa...

Nuförtiden plockar Idala Gård hem lite D'Angelo.

http://www.idalagard.dk/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=383

/Patrik

Finare Vinare sa...

Ja, det är tur att det finns en vettig inköpskanal kvar (blir inte Idala drabbade av "arvestriden" undrar man?) Inte riktigt Carlo-priser men ändå (minns 06 Val del Noce för 89 spänn...)

Skattat, momsat och fraktfritt till uthämtningsställen är ju flott värre.

Guran i vinkällaren sa...

Lite nyfiken?! Hittar tyvärr bara noteringar från den första årgången jag köpte - först testad vid Storforsen (Piteå) på Munskänksprovning 1990. Det var årg. - 85. Importör Vin och Sprit varunummer 2435 Rött (ordinarie sortimentet - troligtvis i ALLA butiker). Många noter hemma innehöll -"Ngt. bränd, portvinslik karaktär, massor av mineral, läder, tjära, bra hederlikt arbetarvin till robust dito mat, grytor, grillat m.m." Har köpt flera årgångar efter detta men jag tror att populariteten sjönk när bredden på vinfloden ökade. Sista årg. (för c:a 7 - 10 år sedan) tycker jag var godare än de första som lanserades (dock inga noter - hivade in kartongerna i ett hörn för snabb konsumtion). Hoppas att ni fick lite "kött på benen". Häls. "Guran".

Anonym sa...

Minns också 85:an, jäkla gott vin. Har därefter hållt utkik efter den gula etiketten utan att hitta den igen. Kul att läsa om den efter drygt 20 år.