lördag, februari 25, 2012

Pinot Nero: Bressan vs. Boccadigabbia - revisited


Häromveckan blev vi kontaktade av Cesarino Gobbi, importör till Marche-producenten Boccadigabbia. Ärendet gällde pinotnero-duellen i augusti, där deras 2004 Il Girone golvades av Fulvio Bressans 2003 Pinot Nero. Producenten hade google-översatt posten och hört av sig till Sverige. Inte kunde väl detta vara möjligt - den flaskan måste ha varit defekt!

Fair enough. Har man åkt på pumpen, så förtjänar man en andra chans. Vi träffar Cesarino över en espresso, och vårt samtal kommer att handla mycket om de besvärliga förutsättningarna för en liten svensk-italiensk deltidsimportör. Prispressande dansk-italienska pushers får sig några rejäla dängar, och så får vi veta varför Cesarinos Marche-viner är så uppseendeväckande prissatta i BS. Nämligen för att kunder i Horeca-sektorn ska inse hur bra restaurangpriserna är! En märklig strategi, om ni frågar oss.

Vi riggar kvällens match snarlikt den förra, med den lilla skillnaden att Bressan nu hunnit fram till 2006 och Il Girone till 2005. Eftersom bägge vinerna är riktiga fullblod, får de vila sig i form ett par timmar i karafferna. För att de ska få bästa möjliga förutsättningar grillar vi en hel bosarpskyckling och serverar den med hasselbackspotatis, gräddsås och gelé.

2006 Bressan Pinot Nero har en öppen, komplex nos med ständigt skiftande aspekter. Först träffas vi  av varma, djupa toner av mörk choklad, tobak och läder - under lätta skyar av grusdamm - men inom några ögonblick plitas den lilla gröna Bressan-signaturen dit, och då tänker vi på friska örter som mynta och oregano, kanske en snutt pelargonstjälk, samt en skrattretande tydlig ton av grönpeppar. Frukten måste beskrivas som supertraditionell - murriga mörka surkörsbär som är urbota italienska men knappast pinotparfymerade. Istället hittar vi en fin liten syltighet som drar åt cassis, fruktkaka och korint - tänk mogen merlot, eller fransk hotellfrukost med kaffe och marmelad. Hela tiden finns en tydlig närvaro av jord, och till slut utvecklas en finstämd blomton. Ändå är det lite svettigt och brettigt, och kanske mer rustikt än elegant. Eller snarare: klart elegant, fast på ett rustikt sätt.

Smaken är mycket intensiv, hårt deffad och tanninrik med markant syra och en hel del citrusbeska. Alkoholen klockar in runt de 13%, druvorna har uppenbarligen macererat länge, och vinet har karaktär av lång mognadslagring. De blandade vinbären blir tydligare i munnen än på nosen, medan avslutningen är en smula kryddig som av nejlika och lagerblad. S hittar likheter med traditionell högra stranden-bordeaux, och det var ju faktiskt där vi landade när vi först blindprovade Bressans 2000 Ego (förmodligen under inverkan av femtedelen cab franc). Ja, pinot noir skulle nog varken bli första, andra eller tredje gissningen på denna nollsexa. Hur som helst: det finns massor av spännande saker att hitta i doften, smaken är redigt kraftfull och matorienterad, och vinet glänser ihop med vår grillade kyckling.


2005 Boccadigabbia Il Girone Pinot Nero öppnar med en väldigt framfusig ton av bittermandel och nysågat fruktträd (tänk till exempel plommon). Sågspånet yr, det är faktiskt en av de mest ekdominerade dofter vi någonsin känt i en pinot noir. Det fortsätter med söt rostning, balsamiska kryddor, svettig lök, rostat kaffe och en parfymerad, tvålig ton som känns påklistrad och klart oangenäm. När man väl pejlat in den - det är inte svårt, vi lovar - så vill man bara stänga av den. För att gå vidare till fruktaromerna så domineras de av mörka körsbär med kompletterande noter av jordgubbe, men utan de murrigare drag som fanns hos Bressan. Istället finns en tydlig likörton, som så ofta när alkoholen parkerat sig runt 14,5%.

I munnen ett stramt, intensivt och kraftfullt vin med sur syra och ekig beska. Den mörka frukten känns märkligt komprimerad, liksom instängd i ett järngrepp av fat. De stora, träiga tanninerna hänger envist med hela vägen ut i eftersmaken. Det är knappast ett behagligt vin att dricka på egen hand, men fungerar ändå förvånansvärt hyfsat till maten, förutsatt att man kan bortse från den störande tonen i doften. Ändå är det väldigt svårt att se hur detta skulle ordna upp sig med lagring. Elegans och pinositet är verkligen inte orden i dagsläget.

För att summera intrycket av Il Girone, så känns det välbekant från nollfyran och kan enklast summeras i ordet "överekad". Det hade varit roligt att få äta upp hattarna och berätta om hur gott det smakade, men detta kraftpaket är inte vår typ av pinne och lär aldrig blir det heller. Vårt bästa råd till Boccadigabbia är att befria kommande årgångar från den gruvliga ekfracken. Druvmaterialet finns nog där, men liksom nollfyran har nollfemman utsatts för grov misshandel i källaren.
Sorry, Cesarino.

Fulvio Bressan gör oss som vanligt på gott humör med sin tydliga signatur och sitt kompromisslöst traditionella vinmakande. Ändå tycker vi att nollsexan förtjänar ett uns av kritik - visst hade det varit ett bättre vin om man kunnat finna åtminstone något tecken på vilken druva det är gjort på? Och den stentuffa, långmacererade karaktären gör att drickbarheten på egen hand tar stryk i längden. Fredagskvällen får sluta med ett par glas 2008 Friedrich Becker Spätburgunder "B", en ovanligt mörkfruktig pfalzare som fyllt ut runt midjan med ett extra år på rygg och hittat fram till en väldigt fin drickfas.

Vinomatik via BS, 693 kr/3-pack
Cesarino Gobbi via BS, 396 kr (varuprov)
Belvini, €18,90. Finns fortfarande kvar!

Bressans nollsexa tidigare bloggad här.

ps. Varför lagar man inte ossobucco med risotto milanese mer ofta? Under lördagskvällen fick vi nog till vår bästa so far. Enda felet: fyra märgben är på tok för lite för tre. Bressan var ännu bättre efter ett dygns luftning, medan Il Girone degenererat till jolmig eksoppa.

10 kommentarer:

Italienska viner sa...

Wow, vilken intrikat försäljningsstrategi! "A cunning plan" som Baldrick skulle sagt.
Il Girone aktar vi oss för, fast till 400:- tror jag aldrig vi hade chansat ändå...

Bressans 06:a låter som en tuffing. Visst var det BV-Ingvar som misstänkte att Fulvio blandat ihop Schioppettino- och PN-faten, fast tordes förstås inte påtala detta när han hörde det ;)

/Patrik

Frankofilen sa...

Skum ide - jacka upp priserna i BS så tror restaurangkunden att påslaget inte är så stort som det är? Jaha, men lycka till då. Så många privatkunder lär det ju inte bli...

Bressan smakar väl mest Bressan. Att plocka 1999 Pignol blint utan att någonsin ha smakat vinet var en baggis ;-)

Vi drack fjärde nollsexan häromveckan, den var nog bäst hittills med fina mineraltoner. I mitt tycke är Bordeaux minst lika långt borta som Bourgogne, men sköna grejer är det, Bressan style. Beställde ett trepack till...

Carlo sa...

Jag har tittat på Cesarino Gobbis sejt. Respekt!
Respekt også for hans loyalitet overfor Boccadigabbia.

Jeg kan også leve med etiketten:
"Prispressande dansk-italienska pusher" og "Rejála dängar" er "the story of my life.

Men alt dette ändrer ikke på det faktum, at Boccadigabbias vine var "överekad".

En vurdering som producent må have hørt fra flere siden, da vi kan læse på Gambero Rosso 2012 " Vinerne har en stilistisk profil vel defineret, genkeldelig, en lille smule retró men allerede nu ved at være lettet hvad lagring og dosering af egetræ angår: disse havde gjort vinene tungere i de seneste års udgave".

Producenterne har kun en chance om år for at fremstille deres vine:
der er ingen tvivl om at Boccadigabbia sidder på prima druekvalitet. Kommer der mere nydelig og mere elegante ( =drikbare) vine fra Boccadigabbia
vil jeg være den første at stå i kø for at prøve dem igen, selv til en melodi af 18 euro la bottiglia.

Finare Vinare sa...

Patrik - vi är beredda att skriva under på Ingvars teori :)

Franko - prova att lufta nollsexan ett dygn nästa gång. Den var grymt bra igår kväll.

Visst är det sympatiskt att Cesarino Gobbi valt att lyfta fram och bredda utbudet från sina hemtrakter i Marche - ett område som i Sverige annars är lika med dess två största aktörer Umani Ronchi och Moncaro. Istället för att alienera potentiella privatkunder borde han hitta ett vettigt sätt att sälja till svenska entusiaster. Kanske direktleveranser från Marche i samarbete med producenten kunde vara något att pröva?

Carlo - prispressande dansk-italienska pushers med spirituell skrivklåda är precis vad världen behöver mer av. Lova oss att aldrig gå i pension.

Henrik sa...

Boccadigabbia blir det ett fett pass på - av alla skäl som tänkas kan ...
Bressan däremot ...
Ingvars teori låter kul - är det nånm mer som testat Schiopettinon och tycker att teorin flyger. Annars låter det som att man borde göra det själv och det parallellt med 04 och 06 Pinot Nero.
Ej prövat 06 än, men är på gång. Men Bressans 04 Pinot Nero uppenbarade sig när jag drack andra flaskan som ett av årets hittills bästa viner hos mig.
Any takers för en parallell?

CESARINO GOBBI sa...

Hej ALLA VIN EXPERTER!!!!!!!!!
JAG ÄR CESARINO (073-2477373)
Ni kan få jätte gärna ringa om ni vill kritisera eller förklara era synpunkt.
BoccadiGabbia har bett mig att ge en flaska, jag skulle aldrig göra:
om en vinprovare fattar att flaskan 2004 var varmskadad(precis son Torsten har ekänt i sitt meil till mig) då tycker jag att man kan byta yrke.
Det är inte jag som ska prata om Il Girone, jag vet bara att är en unik succé runt i Sverige.... flera duktiga sommelier älskar sådant vin, vet ej om ni som testar är ????? utbildad.
Andra punkt, jag har inte sagt Italiensk-dansk pusher, jag har stark kritisera några, men det var inte Carlo, som jag känner inte, jag har inte sagt någon namn.
tredje punkt: ni snackar mycket och agerar lite.
Sverige är ett land var man beställa inte viner, punkt slut.
NI SKA ALDRIG KÖPA VIA SYSTEMBOLAGET. NI BARA"LITESMUGGLA", så snackar ni inte om min strategi.......var så god och börja ni att importerar själva, OM NI KAN OCH VÅGAR, det är fri marknad, men glöm ej att betalar alkoholskatt...(som jag gör).
Så länge mina viner är på BS så det blir sådant priser, gillar ni inte....BYE BYE
Jag har ett vin på TSE, som har ett bra pris och har inte såld ändå, så var är ni duktiga inköpare...lägg av.
Skyllnad mellan er och mig är att jag vågar att står för mina idee och jag riskiera mina pengar och tid, jag är inte en dator-onanerare (Carlo traducisegaioli da computer) jag agerar båda med viner och damer :-)
SORRY NI ÄR FÖR SMÅ SKIT, för att jag kan bli påverkad av era kommentarer (alltså för att ändra min strategi) medan alla sommelier och restaurang säger att mina viner är otroliga för kvalitet-pris.
Så går ni ut och äta, regering har sänkt momsen och njuter en flaska istället att tjafsar som gamla tanter på stick kaffe.....Dåligt Stil Torsten, espresso och semla jag har bjudit dig....du har glömt!
Med icke vänliga hälsningar
Cesarino!!!!!

Finare Vinare sa...

Hej Cesarino,

än en gång tack för espresso, semla och ett intressant samtal. Visst märktes det med en gång att du har ett hetlevrat temperament, men nog måste man kunna argumentera och ha olika åsikter om saker och ting utan att börja SKRIKA?

Vår slutsats efter den här returmatchen är ju tvärtom att nollfyran inte alls var värmeskadad - den var ju i stort sett lik nollfemman. "Kanske en lättare värmeskada" var bara en lös hypotes till nollfyrans dåliga uppförande, alls inget "erkännande".

Sant, du ville inte nämna några namn på de dansk-italienska vinhandlare som du ansåg dumpar den nordiska marknaden för italienskt vin, men vi har för oss att adresserna var Christianshavn och Holte?

Alltså: lycka till i din verksamhet, skräm inte bort potentiella privatkunder, och hälsa Boccadigabbia att de gjorde klokt i att ta det lugnare med nya ekfat och överextraktion i framtiden. Vi har faktiskt aldrig hört en sommelier säga sig vara särskilt förtjust i sånt.

CESARINO GOBBI sa...

OK så ni kan byta yrken!!!
Parker älskar BoccadiGabbia, och ni är vem???
har ni titel? har ni vunnit någon pris.
NI ÄR INTE ALLS POTENTIELLA KUNDER, SÅ SKITER JAG I VAD NI SÄGA.
Det var som jag sagt i början, mycket tjafsar och lite agerande.
Ni kan råda BoccadiGabbia hur man använda ekfart....
Ett vin är bar gjort eller inte, sen om ni tycker inte om , det är personel.
Men snälla jag vill inte säga dum, men en lite vaffanculo, vänligt:-)
Så håller ni på att tjafsa och skvallra om mig hur mycket ni vill, många fiender mycket ära.
Jag bor i Småland, så jag kan upptäcka när en person är snål, vill inte ha er som kunder.

Finare Vinare sa...

Cesarino,

du bad om vår åsikt, inte om Parkers.

Vi kunde definitivt ha varit potentiella kunder om du inte hissat upp Barricadiero till 298 kr (förut 345 kr) och Rosso Piceno till 198 kr. Get real!

Italienska viner sa...

Nä men vaffan FV-trollet - sluta nu! Va? Eller...?

Seriöst, vilken försäljare - Don´t quit your dayjob Gobbi. Jag kan tycka lite synd om Aurora (det enda värt att springa benen av sig för i den katalogen för övrigt) som med en såhär tvivelaktig representation förmodligen inte säljer många flaskor här. Tur då att de har en ypperlig representant i Christianshavn som, förutom att han är både belevad och ödmjuk, dessutom säljer grejerna till nästan halva priset...

/Patrik