tisdag, februari 14, 2012

Rheinhessen 2010: Keller vs. Kühling-GillotTack Tyskland! Och tack igen, Tyskland! Få viner gör oss på så gott humör som riesling - och det är ju fantastiskt att kunna välja och vraka ur det ymninghetshorn som erbjuds nere på kontinenten. Trots att 2010-skörden var rekordliten och rekordbra, hittar vi fortfarande en hel del godbitar att välja på. Som belöning för väl utfört arbete ska vi ikväll jämföra ett par viner från några av Rheinhessens vassaste producenter. Det intressanta är att druvorna vuxit i helt olika jordmån, trots att avståndet bara är några få mil. Wonnegau handlar om kalksten - Rheinfront om röd skiffer.

2010 Keller Riesling von der Fels trocken är en ljus uppenbarelse med fin lyster som skiftar i grönmetallic. Doften är helt juvenil och väldigt lovande. Vi får ungjästiga toner, som ändå inte blir det minsta piggelin-aromatiska. Tänk granny smith-skal, vitt fruktkött av citron och grape, med kryddrökiga och kalksteniga mineraltoner på toppen. Är detta rieslingdruvans svar på ung Puligny-Montrachet?

Attacken är slank och lättfotad (12% alkohol) med en enormt livlig och spänstig fruktsyra. Mittsmaken enbart klockren och saftig så att saliven sprutar. Aromerna speglar doften: grönt äpple, ananas, citron och vit grapefrukt. Avslutningen är snarast stinn av stenar, stram och lång. Grymt elegant, och samtidigt så himla direkt. Bättre än nollnian, om ni frågar oss. Drick redan i år, eller ta paus några år.

2010 Kühling-Gillot Oppenheimer Riesling trocken har en guldgul färg med glans - ja, det här ser onekligen ut att bli givande! Doften är fantastiskt rik, blommig och silverkantad med ett diskret inslag av bergolja. Utan tvekan en skiffer-riesling! Vit jasmin och tropisk frukt likt ananas och aprikoser. Gyllene toner med aningen oxidativa och bakade drag som av äppelpaj. Mmm... ett supersniff!

Attacken är rundare och fylligare än ettan, med en pigg liten sprits på tungan och behaglig närvaro av alkohol (13,5%). Syran har en härlig spänst som möter upp fruktens koncentration. Här finns mer av senskördade aromer: tänk aprikoser, mogna äpplen och mogen citrus. Kroppen är större, men tack vare den exceptionella 2010-balansen undgår helheten att bli fet och fläskig. Den avslutande kryddigheten hålls i schack av syran och sältan. Svårt att se att den den öppna frukten någonsin skulle stänga ner.

Carolin Spanier-Gillots förföriska skifferjuice från Oppenheim (Rheinfront) bjuder på mycket av det mesta, och är redan en wow-upplevelse på egen hand. Men till kvällens panerade spättafiléer tar Klaus-Peter Kellers kalkstensstrama - och relativt sett lättare - 2010 von der Fels (Wonnegau) hem matchen. Båda vinerna är sensationellt bra, inte minst sett till priset.

Atomwine, 129 dkk/154 sek. Belvini, €21,90. SB, 239 kr 1/3.
Atomwine, 129 dkk/154 sek. Belvini, €15,50

ps. Missa inte heller 2007 Kühling-Gillot Nierstein Riesling, ännu en underbar årgång fångad i krysset mellan ungdom och mognad. Snäppet sötare än 10:an, men oj vilket mineralvatten! (Belvini, €15,50)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Låter bra dessa vinare!

Jag har en fråga gällande beställning från Weinhandlung am kleinen plats som ni rekommenderat tidigare. När jag ska skriva in min adress så kan jag bara välja Tyskand som land de ska skicka vinet till. Hur hanterar jag det? Är ingen höjdare på Tyska.
Tacksam för svar

/Robert

Finare Vinare sa...

Enkelt, Robert. Stefan Dorst har ju lekt flygande vinmakare både här och där, så skicka honom ett mejl på engelska om vad du önskar dig så ordnar sig allt till det bästa.

Anonym sa...

Aha, det är så det funkar. Gör ni likadant även för andra vinhandlare i europa? (förrutom flertalet Danska handlare då som verkar ha färdig infrastruktur för leverans till Sverige)

Tack för svaret!

/Robert

Finare Vinare sa...

Oftast är det ganska småskaliga operationer, trots att man har webshop, så det är lika bra att etablera kontakt via mejl. Mer personligt också :)

Anonym sa...

Gott, låter trevligt :)

/Robert

Erik Lindström sa...

Hej Finare Vinare!

Verkar som ett par riktigt mysiga tyskar det där! Har ni några tips på liknande upplevelser i det svenska, Systembolaget, sortimentet? kan man få liknande tyskar för ungefär samma pris eller måste vi över 200kr för att ge gommen någon sensation?

Finare Vinare sa...

Tysk riesling är mycket billigare i Tyskland, av olika skäl, även om Tom Pedersen faktiskt ofta lyckas matcha de tyska priserna. Det är svårare i Sverige, exempelvis släpps 2010 Keller von der Fels i mars på Systembolaget för 239 kr.

Givna rekommendationer är i alla fall Christmanns 2010 Ölberg och 2010 Biengarten som kom i början av februari - båda kostar 199 kr (bra jobbat av importören). Underbara viner, vi testade dem här:

http://vinare.blogspot.com/2011/11/weingut-christmann-gimmeldingen.html

Henrik sa...

Far och flyg, så bra von der Fels är i 2010. Lyckats, nästan omärkligt, lyckats sörpla i mig en halv flaska och bara njuter av elektriska syror, otroligt mogen frukt med en behaglig röd grapefrukt-twist och så en mineralitet som får mig att tänka på det franska, lågbubblande mineralvattnet Badoit - å huh så gott!