onsdag, februari 01, 2012

Munskänkarna provar februarinyheterKvällens månadsprovning i bilder. Vinnaren i varje utslagsmatch fick en egen bild som pris. Slutligen extrabrickan med nollnior från Janasse. Vem vet, imorgon kanske vi hinner knacka in några noteringar också. Vad tycktes om vinerna, ni som smakat?

2009 Domaine Rémi Jobard Bourgogne Blanc
2008 Gini Contrada Salvarenza Vecchie Vigne Soave Classico


2008 Vietti Perbacco Nebbiolo
2009 Meandro do Vale Meão


2008 Kaesler Cabernet Sauvignon Barossa Valley
2009 Meerlust Cabernet Sauvignon Stellenbosch


2008 Ricasoli Colledilà Chianti Classico
2008 Ricasoli Casalferro Toscana IGT


2009 Clos du Mont Olivet Rouge
2009 Xavier Cuvée Anonyme


2009 Domaine de la Janasse Tradition
2009 Domaine de la Janasse Chaupin
2009 Domaine de la Janasse Vieilles Vignes

9 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej! Kan bara hålla med bildvalen. Xtra kul/svår tyckte jag att duellen mellan Vietti och M. de Meal var. Jag uppskattade den friska Nebba-frukten hos Vietti, men den trevligt komplexa, lite varmare Douro-blenden var också väldigt bra. I första paret så var Jobard Blanc klart bättre än Soave-vinet - med en friskare och mer mineralisk upplevelse.

Meerlust-cabben i tredje paret var (tyvärr) inte så kul - så det var närmast W.O för Kaeslers hyggligt välstrukturerade (tillsatt syra?) och goda svartvinbärssylt.

Sangiovese vinner klart över Merlot i vår mun när avsändaren är Barone Ricasoli och prislappen densamma.

Sista ordinarie match vinns av Mont-Olivet med en lättare, snyggare, elegantare och helt enkelt godare nollniefrukt.

De tre Janassevinerna var alla tre mycket bra. VV är ett vin bortom siffror och ren njutning, men även Tradition gör inte bort sig. Tack för en verkligt fin uppställning!

castor fiber sa...

Colledila är den enda jag hunnit prova av de du tagit upp.
Tycker -08:an håller samma (höga) nivå som -07. Riktigt fullmatad. Något mainstream men riktigt god! Lär bjuda upp till härlig dans om x antal år!

Anonym sa...

Janasse är så överrekade med sin russinton, aldrig sett storheten detta vin

/J

Edvard Wendelin sa...

Håller med Vinintresserad! I övrigt saknade jag både Christmann och Zilliken igår. De vita som var uppställda var jag inte så imponerad över.

Trevlig uppställning CDP där Mont-Olivet var trevlig för sig och Xavier hade varit intressant med en bit mat till.

Meerlust var nog kvällens besvikelse.

Anonym sa...

Tack för en bra blogg!

Har Beställt ett par Vietti Perbacco på chans då jag älskar nebbiolo. Är garvsyran så kraftig att jag bör lagra dom bland baroloflaskorna eller är de drickmogna?

/MatsR

Finare Vinare sa...

Vi är helt överens, Vintresserad :)

Castor - visst var Colledilá härligt ren och elegant. En liten aning för mycket nytt virke i avslutningen bara, men det ordnar sig nog med några års lagring.

J - Efter den superklassiska Clos du Mont Olivet kändes Janasse-trion mer internationella i stilen, men imponerande likafullt med sina täta mosade skogsbär. Några russin hittade vi inte, men visst är ekvaniljen uppenbar. Vid just det här tillfället gillade vi grenachecuvéen Chaupin bäst. Den hade mer rödfruktiga än mörka toner - täta och smarriga, rena hallonlikören.

Xaviers vin hade inte fått sin namn av en slump, Anonym var ordet, ekfrack skulle man också kunna säga. Vi är inte så attraherade av producenten, inte mycket typicitet där, men tanninerna hade som sagt kunnat snacka med en köttbit.

Meerlust var pinsamt vegetalt, sötsurt och kantigt, vi får dela ut ännu en skämspåse till Sydafrika.

Edvard - Christmann och Zilliken trillade ner i vår egen inköpskorg på Passagen. 2010 Rausch Kabinett drack vi till apéritif igår - rekommenderas varmt. 2010 Ölberg har vi sett fram emot att inhandla ända sedan besöket hos Steffen Christmann i november.

MatsR - tack själv! 2008 Vietti Perbacco är bara att poppa och njuta. Garvsyran är måttligt stor och helt harmonisk. Gott som tusan.

jos sa...

På tal om Sydafrika.... Ni prövade inte någon av de tre vingårdsvinerna från en annan nya världen-världsdel, - Trapiche? 239 spänn för ett seriöst gjort vin är ju inte så mycket.

jos sa...

Läste dock precis att Jay Miller delat ut väldigt höga poäng vilket numer brukar vara en varningsklocka...

Anonym sa...

Har ett par vingårdsTrapicher från 03 i källaren, faktiskt några kvar och de har alla varit riktigt bra. Ser man till priset dryga 200 när jag köpte dem 05 så måste de vara än mer ett fynd idag