fredag, april 20, 2007

2005 Gilles Robin Cuvée Albéric Bouvet


Ett år sedan vi senast drack Albéric Bouvet, men det var förra årgången 2003. Otäckt gott, tyckte vi då! Idag bjuder nollfemman på en doft av tjärpastill och charkbutik med bra sortiment av rökta korvar, björnbärssylt, aningens linolja/terpentin och fräschör av eucalyptus eller tallbarr.

I munnen ett friskt vin med bra syror, medelgod koncentration, smått knutna tanniner, viss sälta och en (jämfört med nolltrean) lättare, mer klassisk struktur. Idag är vinet mer ungt än fantastiskt, och faktiskt oväntat lätt. Färgen är åt det blåvioletta hållet. Slutsatsen är att lagring är på sin plats, och att bra saker kommer hända med tiden.

Dracks till grillade ryggbiffar med fettkappa, salt och citron, puy-linser, bönor och sallad.

2005 Crozes-Hermitage Cuvée Albéric Bouvet (Domaine Gilles Robin, Les Chassis-Mercurol, Rhône)

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Jag har varit sugen på att prova denna årgång, men det verkar som det är värt att avvakta lite. 2005 Papillon tycker jag är mycket bra dock, om än inget för lagring, så denna cuvée vecklar säkert ut sig i all sin prakt om den får lite tid. Med anledning av våra upplevelser av Guigals 2003 Crozes nyligen undrar jag annars mest om ni provat 2003:an av detta vin på sistone - jag har inte provat den årgången alls faktisk och undrar om den fortfarande är open for business. Lite sugen på att ställa upp den mot Graillots 2003:a.

Anonym sa...

Hämtade ut en låda igår och ska prova en ganska snart.

Finare Vinare sa...

Vi provade 2003an senast för ett år sen. Då var den
väldigt givmild. Så drick absolut en 2003 nu och njut av dess ungdomliga kraft - sen är det nog locket på i fem år. Graillots 2003a, ja den missade vi tyvärr. Vi är rätt säkra på att du kommer få en kul jämförande upplevelse. Två viner i bredd är ju ett perfekt sätt att testa och få vinerna att avteckna sig mot varann.

mvh,
FInare & Vinare