söndag, april 15, 2007

2003 Guigal Crozes-Hermitage


Doften är först lite stängd, men ger sen lakrits, örter, järn, kött, cassis, viol och mörka bär. Den vinner på luftning. Smaken är inte överdrivet koncentrerad, men har örtiga tanniner och en stram, lite bitter avslutning med malört och mörk choklad. Charmfaktorn är från början inte på topp, men blir bättre med luften. Ikväll är det ett gott matvin till lammkotletter med ugnsrostade grönsaker, bönsallad och couscous.

Vi har tidigare kommenterat den för 2003 förvånansvärt låga alkoholhalten (i och för sig sympatiskt) men det handlar ju faktiskt om inköpta druvor av standardkvalitet (trots Guigals berömda petighet i urvalet). Jämför med Gilles Robins betydligt mustigare druvsaft. Vi har också en viss känsla av variation sedan vi först provade i augusti 2006. Då trodde vi på fem års lagring, nu är vi en smula oroliga för om frukten klarar det? Fast det gör den förmodligen, syrorna är bra nog, inte minst för ett varmt år. Kanske är det vinet väg in i tunneln? Vi lär få reda på det med tiden.

2003 Crozes-Hermitage (E Guigal, Ampuis, Rhône)

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Som vanligt intressant att få ta del av era upplevelser. Stämmer dessutom på pricken med mina egna vad gäller detta vin som jag provade senast 7/4. Flaskvariation, tunneln eller lite oväntad kort hållbarhet är frågan som sagt...På det hela taget svårt att säga var 2003:orna är på väg tycker jag, och det är väl ingen som kan säga med tanke på de unika betingelserna det året.

Anonym sa...

Intressant, jag testade detta vin för första gången häromdagen, och blev mycket imponerad; friskt, rikt och elegant. Ljusår bättre än Chapoutiers ointressanta Petite Ruche 04 t ex. Däremot verkar det som att mitt exemplar var på topp just nu; dagen efter hade vinet faktiskt redan tröttnat litet grand. Och en hyfsat ung sydfransk Syrah borde väl nästan vara bättre andra dagen än första. Så det varkar nog inte vara nåt långtidsprojekt detta vin.

Finare Vinare sa...

Nordrhônsk syrah är full av mysterier och överraskningar. Därför är det ju kul att se vad som händer med den här, så trots tvivel lägger vi undan ett par och väntar fem år i rent studiesyfte ;-)
Men ska man lagra fler, så ta för all del ett säkrare kort i prisklassen. Cuvée Alberic Bouvet är vår kandidat. Vi provar den om några dagar. Nån som har provat 05an?