måndag, april 02, 2007

2004 Château Bouscassé


Äntligen har Château Bouscassé fått plats i det årslånga "strategiska" sortimentet, med hjälp av "aggressiv prissättning" (eller snarare trevlig - om man är konsument, inte konkurrent). Hur bra är då den nya årgången? Vi tar hjälp av Michel Montignac och serverar vinet med grillad entrecôte, haricôts verts, sallad på puy-linser, bönor och babyspenat. Med salt och citron är det upplagt för ett ungt vin. Blandningen innehåller, förutom tannat, 35 procent cabernet sauvignon. Men det märks inte på något uppenbart sätt, möjligen är det något mer lättillgängligt än förr.

Doften är direkt och tilltalande: mörkfruktig och merlotliknande med inslag av korinter och kryddnejlikor, blåbärssoppa, salvia-örter, lakrits, anis och järn. Smaken är snyggt fatad med ungdomlig smörkola, ett stråk av vanilj och lakrits. Frukten är intensiv och tufft god, med bra syror och örtiga, lite kartiga tanniner. Bra balans! Allt slutar i en god avslutning som hänger kvar en stund i munnen utan att alkoholen märks något nämnvärt. Det är riktigt bra gjort, bra pris, bra tillgång, inte mindre gott än Brumonts betydligt dyrare Montus, och i vår smak ungefär jämförbart med tidigare år. För den som gillar unga tanninrika viner är det ett vin som duger att njuta till grillat kött redan i sommar. Men vi glömmer inte att lägga undan ett gäng för en längre framtid.

Post scriptum: Den här flaskan var klart bättre än de sist inköpta. Fortfarande i juni var vinet övertygande, men när hösten kom märkte vi att kvaliteten hade tappat betänkligt. Som jämförelse höll Montus 2004 måttet hela vägen ut, kvantiteten var också betydligt mer begränsad.

2004 Château Bouscassé (Alain Brumont, Madiran)

Inga kommentarer: