söndag, april 15, 2012

2010 Seehof Weissburgunder Vom Kalkstein


Handen på hjärtat. Hur ofta brukar ni tänka: "aahhh, en pinot blanc, det är precis vad man är sugen på just nu". Enligt skolboken är druvsorten en aromatiskt ganska neutral och kanske något färglös medlem av pinotfamiljen. Ser man genetiskt på saken är det dock ingen större skillnad mot de mer spännande syskonen Gris och Noir. Hur som helst krävs det en jäkligt duktig odlare/vinmakare för att framkalla cravings med hjälp av lilla Blanc.

Men efter 65 mil på E6/E4 är det precis vad vi längtar efter. Vid det här laget vet vi nämligen att unge Florian Fauths version är svinbra.
2010 Weingut Seehof Westhofener Weissburgunder trocken "Vom Kalkstein" har en yllig, stenig, havssalt, grönörtig doft med perfekt definition och renhet i de vita fruktaromerna. Det ligger nära till hands att tänka chablis och grüner veltliner.

Smaken är - helt enkelt - klockren. Här bjuds det på instant gratification genom livliga kalkstenssyror, fräsiga mineraler, en liten antydan till sprits och föredömligt krämig renfrukt med återhållsamma drag av vita persikor och päron. Detta är aj så läskande, och totalt tillfredsställande! Mineralerna hoppar omkring som små illbattingar på tungan rätt ut genom hela smakbågen. Havssälta, vitpeppar, fruktaromer och metaller klingar i den långa efterklangen.

Ja, 2010 är en glimrande succé för Florian Fauth. Man kan inte annat än imponeras, och det lär inte dröja många år innan han räknas in bland de stora i Tyskland. Bättre pang för pengarna är svårt att tänka sig, men det glömmer man lätt när man dricker. Så bra är det faktiskt.

Weingut Seehof, €7 (byter årgång till 2011, DHL-frakt €24/18 fl.)
Atomwine, 99 dkk (årgång 2009, DHL-frakt 130dkk/12 fl.)

ps. Seehofs hemsida har uppdaterats med samma grafiska profil som de nya snygga flaskorna.

pps. Tidigare bloggat här och här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har gillat Marcel Deiss Pinot Blanc de 2-3 gånger jag köpt den, men jag är inte säker på det exakta användningsområdet.

Anonym sa...

Nu vet du: till att skölja vägdammet ur strupen. ;-)