fredag, april 27, 2012

2004 Georg Breuer Riesling Terra Montosa


Den senaste månaden har vi gjort några nedslag i källaren för att se hur det ligger till med riesling-årgångarna 2002, 2003 och 2004.
Kort sagt: de här vinerna börjar nu att sjunga för full hals. Följande måste beskrivas som rena fullträffar med otäckt bra utdelning på insatta pengar och väntetid:

2002 Prinz von Hessen Winkeler Hasensprung Riesling Spätlese
2003 Hermann Dönnhoff Norheimer Kirschheck Riesling Spätlese
2004 Marcel Deiss Riesling Saint-Hippolyte

2004 Georg Breuer Riesling Terra Montosa var ett grymt vin redan från början - rent som en fjällbäck med unga grönäppliga toner och friska mineraler. Men idag, när vi har den precis lagom utvecklade versionen i glasen, får man säga att riesling har en enastående förmåga till transformation.

Butiksdörren står på vid gavel med en slående rikedom av aromer - mogna gula persikor, äppelpaj med vanlijsås, limeskal, mandelflarn, jasmin, skiffer och petroleum. Smaken ger ett fruktigare och mer färdigutvecklat intryck än den flaska vi drack i mars, men har också massor av friska mineraler och klart bestämd syrastruktur med ett inslag av frisk grön äppelsyra. Trots det draget är drickupplevelsen harmonisk, varken spretig eller kartig.

Somliga odlare (Christmann) och vinvänner (Jansson, Waern) tycker att 2004 med tiden visat sig vara i grönaste laget - och visst fick vi ett skolexempel på det i måndags - men vi kan inte se problemet hos Breuers nollfyror. Den här flaskan var på topp nu, och bjöd på stor njutning till rödspätta på danskt vis.

2 kommentarer:

JanneS sa...

Tack för rapporterna. Fantasktiskt vad ni hinner med att prova, och skriva om...
OT:
Som rabaldret har lagt sig kom vi till skott och drack en 2010 Foillard Cote du Py till grillpremiären igår. Härligt vin, slankt, elegant och minerlaigt. Vi förstår inte heller invändningarna. Flaskan nästan tom innan maten var klar;-)
Jag beställde några till.
Men, hur tusan får man bort vaxförseglingen enklast?
Vad är det för fel med vanlig folie?

Finare Vinare sa...

Som av en händelse drack vi också ett glas av Foillards 2010 Côte du Py igår. Innan dess provade vi två röda bourgogner som inte föll oss riktigt i smaken, Tollot-Beauts 2005 Savigny Champ-Chevrey och Pillots 2005 Volnay (för mycket ek i båda).

Vilken fröjd och glädje när Foillard tog över i munnen! I den jämförelsen inser man också att bärsötma utgör en viss del av beaujolaisernas charm...

Ingen idé att försöka få bort vaxförseglingen. Dra korkskruven rakt genom vaxet och dra upp korken medan du pillar bort det vax som lossnar.