onsdag, april 18, 2012

2008 Romeo del Castello Vigo Etna Rosso


Nosen är snabbt öppen, underbart rödfruktig. 2008 Fattorie Romeo del Castello Vigo Etna Rosso har en osedvanlig koncentration i aromerna - mångfasetterade likt en röd rubin med skarpskurna aspekter. Först ut mogna jordgubbar, därnäst en rejäl slev med röda körsbär, en hint av skogshallon, några röda vinbär och ett par lingon. Intrycket är svalvuxet som en nollåtta-bourgogne, med inslag av friska örter, rosenblad, bark, muskot och stensöta. Mineraliskt, likt mörka solvarma stenar efter ett sommarregn. Det doftar fantastiskt.

I munnen: pow, vilken fullträff på smaklökarna. Jämfört med den förföriska doften adderas en dimension av stramhet som är klart respektingivande. Här serveras spänstiga syror, örtigt bett och bestämda, greppiga tanniner. Aromerna i det klarröda bär-spektrat är snudd på smärtsamt koncentrerade och ihållande, men upplevelsen är ändå frisk som en fjällbäck, med en liten ungdomlig örtkärve som lovar att lyfta maten mot höjderna.

Nollsjuan kändes varmare och mjukare - mer snabbmognande. Nollåttan verkar ha vad som krävs för längre lagring, men eftersom ekfaten inte ställer upp några hinder går den alldeles utmärkt att dricka nu, om man uppskattar ungdomligt motstånd. Vinet uppför sig inte olikt en hyfsad bourgogne premier cru, fast med tuffare tanniner som påminner om nebbiolo. Men förmodligen gör man bäst i glömma sådana jämförelser och lär sig att tänka: Etna.


Av det dryga tjogtal Etna-viner som vi har provat/druckit under de senaste åren är det nog Vigo som landat bäst i våra munnar, hittills. Därmed intet ont sagt om de andra ;-)

Cibi e Vini, 205 dkk.

Mer om producenten och årgång 2007 här.
Intervju med Chiara Vigo här.

ps. Vinosapien besökte egendomen i november 2011, och skickade några bilder. Notera hur lavaströmmen från utbrottet 1981 stannat precis innan vingården.Chiara Vigo


Inga kommentarer: