tisdag, april 03, 2012

2009 Hudelot-Noellat Bourgogne Pinot Noir


Friskt nyp i den rödbäriga doften - här vankas sirliga drag av jordgubbar, hallon, vinbär, fruktkärnor, bark, ört och sten. Uttrycket är osminkat och rent, lite reduktivt till en början, och ekfaten spelar ytterst diskret understämma. Mmm, saliven rinner redan till.

I munnen slankt, friskt och spänstigt som tusan. Höga bärsaftiga fruktsyror och en god liten blodgrapefruktbitterhet. Lättfotade, kärnigt småkärva tanniner och chambollskt kalkstenig textur. Inga tecken på värme eller ekblurr i aromatiken. Rensande och läskande som en röd riesling.

Årgången har ju visat sig vara perfekt för kombinationen bra producent plus enklare lägen, och 2009 Hudelot-Noellat Bourgogne Pinot Noir är mycket riktigt mumma för medvetna purister. Det är sällan vi ser till bourgogne rouge av den här digniteten på SB. Spring till vinkällarbutikerna, eller osäkra beställningsknappen tout de suite.


Theis Vine via SB/TSE 2 april, 159 kr.

9 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Kul!

Jag hade helt missat att det här vinet finns i Sverige.
Har besökt dem två gånger - en producent på väg upp!

Och som du säger, 2009 passar "lättare" appellationer och lägen alldeles utmärkt.

Michel

emil a sa...

*plopp*

öppnar i panik, även fast jag fortfarande är kvar i Domaine Pattes Loup-flaskan. Jävlar vilken krääääämig och ren frukt i den alltså. Min bästa Chablis på jag vet inte hur länge.

Finare Vinare sa...

Michel - kul att kunna bidra med en missad god bourgogne. Alltid något ;-)

Emil - här är det bara *plopp plopp plopp*. Men inte Pattes-Loup, för den fick vi ju prova igen igår. Låt höra när du fått grepp om Hudelot-Noellat....

Finare Vinare sa...

ps. Din länk går till en helt annan emla...

Miguel sa...

BIG LIKE!

Festade med vinmakaren Charles van Canneyt flera gånger i Beaune förra sommaren, en av de coolaste "kidsen" i stan, var så säker. Sjukt eftertraktad bland vinmakardöttrarna, nästan lite stötande upplevelse att läsa Meadows hylla hans vinmakarhand också!

Har för mig att 2009 var hans andra årgång, men inte helt säker.. Som Michel säger: Framtiden ser god ut!

Anonym sa...

Dom flaskorna drog snabbt :) Men jag hann få ett par. Reklamerar till dig då om de inte faller mig i smaken.. ;-)

P.

emila sa...

Den här blev riktigt bra andra dagen. Först nästan bara järn/blod i näsan, med söt frukt och kardemumma under. När temperaturen stiger blir det lite lyxigare. Väldigt fint sammansatt. Massor med mineraler i munnen. Kort slut såklart, men glaset är ändå på väg till munnen igen så spela roll.

Det pratades väl bland personalen på Passagen om en av de bättre bourgogne rouge man hade druckit. Det gäller definitivt för mig med.

Nick Shay sa...

Den är slut på depån i Örebro, men går att köpa på Regeringsgatan. I alla fall för några timmar sedan. Talade med en oentusistisk bolagian.

- Bra?

Nej, inget särskilt.

- Inget man skall köpa då?

Axelryckning.

Lämnade med två flaskor. Hade planerat en av dem till kvällens risotto med lamm och sparris. Men det blev Gesellmanns BF Hochacker 2008 istället. Tredje och bästa flaskan från ett svårt Burgenland-år. Ett litet fynd för 11 euro på Belvini.

Anonym sa...

(A): Kompletteringsbeställde just (web). Finns fortfarande ett 6-pack kvar...