Vi har längtat ett tag efter en stor vinupplevelse - och ikväll kom den. Helt otippat var väl det inte, eftersom vi bäddat med luftning redan vid tretiden. Då var barolo-riservan knuten men extremt lovande. Aglianicon jämförelsevis mycket mer öppen, men också klart rustik, stallig och animalisk. Båda vinerna behövde luft, av helt olika skäl.
2004 Giacomo Fenocchio Barolo Bussìa Riserva liknar en ljus rubin, med hög lyster och briljans. Doften är ganska knuten under omhällningen, men efter tre timmar har den öppnat upp fint. Nu skiner rödfrukten med eleganta drag av röda vinbär, hallon, nypon och en gnutta fruxo. På toppen dansar eteriska övertoner av rosor, mandel, rosmarin och grusmineraler. I fonden finns fetare drag av läder, tjära, funghi porcini och ljus lakrits. En förfinad doft med fenomenalt sug.
En enda klunk, och det är fullträff i munnen. Smaken är frisk, slank, ren och intensiv med ett underbart grepp. Nervigt rödfruktig med inslag av nypon och ljusa örter. En fin liten grushög tippas av på tungan och torkas av med dyrt sämskskinn. Strukturen har en spänst och finess som måste beskrivas som burgundisk. En aptitretande mineralsälta läskar i den långa, rena eftersmaken. Ek finns inte med på kartan i ett botti-lagrat vin som det här. Ej heller de volatila målarpytsar som emellanåt ger botti-viner en rustik kant.
2004 Cantine Madonna delle Grazie "Bauccio" Aglianico del Vulture är några nyanser mörkare, dovt djuprött till oxblodsfärgat. Inledningsvis domineras doften av stalliga och animaliska drag. Efter tre timmar har de vädrats ut och öppnar upp för en utvecklad, lite bränd frukt som liknar mörka plommon och korinter. Samtidigt bjuder doften på en härligt uppfriskande och sammansatt örtbukett samt mognads-toner av tobak, läder, järn och köttsafter. Det är fortfarande en bra bit från elegant, men väldigt uttrycksfullt.
I munnen en fyllig, osöt smak med stora mogna tanniner. Trots avsaknaden av sötma finns toner av bränt socker och muscovado. Strukturen är fortfarande spänstig med massor av örter, järn och en bestämd mineralsälta. I slutet finns en liten bitterhet likt grapefruktskal, och nog är det rejäl längd på eftersmaken.
Detta är knappast elegant i jämförelse med barolon, men väldigt karaktärsfullt med givande mognadsutveckling. Gott som grovsnus!
Fenocchio har åstadkommit total transparens för druva och terroir.
De har mejslat fram klarhet, renhet och skönhet. De har gett oss ett exceptionellt elegant vin, och vi lämnas kvar med en djup känsla av tacksamhet. Bauccio är ett klassiskt vin de garde - vad nu det heter på italienska. Vi associerar till Bandol - ett hederligt arbete i större skala, lite ruffigare och skitigare, lite mer fat och tobak under naglarna.
Winewise/Terroiristen, 375 dkk.
Vinik via PI, 250 kr.
Bauccio tidigare bloggat här.
10 kommentarer:
Hej FV,
Jag blev så sugen på barolo när jag läste denna post och era äldre poster och provningar om denna gudabenådade region.
Tänkte hålla en provning för vår lilla vinprovargrupp och ser att ni köpt mycket från Stefan Töpler på barolobrunello. Hur har ni gått tillväga för att beställa där ifrån? Skeppar han till Sverige etc. är det smidigaste att kontakta honom på mail först innan man beställer?
Tack för bra läsning!
Ooh yeah! Om man bara fick bestämma sig för att dricka en enda baroloproducent resten av livet så hade Fenocchio legat "pyrt" till. Det här är också den producent som på något vis får en att inse vitsen med att ge ut riservor över huvudtaget - storslaget vin.
/Patrik
Erik - det är busenkelt. När ni gjort upp om vilka viner - enklast via mejl - så får du en faktura. Efter betalning skeppas vinerna med DPD. Det tar ca fyra dagar och kostar €22 för 12 flaskor.
Patrik - vi är beredda att instämma. Stilen är mitt i prick, så rasande elegant. Det går inte att komma på några invändningar alls, men man fortsätter ju gärna att fundera på upplevelsen:) Och priset slår det mesta på denna svindlande kvalitetsnivå. Förresten, har du testat 99:an som Fabio och Mie hade på hyllan för några år sedan?
Jag har bara provat riservorna från 2003 och 2004. Ex cellarpriserna var 20 resp 25€... Jag är däremot nästan säker på att Ingvar testat 99:an.
/Patrik
Okej tack för hjälpen! Det blir nog bra det här, provningen kommer gå av stapeln om en månad ungefär. Några synpunkter på listan hade varit kul också:
Fratelli Brovia, Barolo "Rocche" 1997
Massolino, Barolo "Vigna Rionda" 2001
Roberto Voerzio, Barolo "Cerequio" 1991
Fratelli Barale, Barolo "Castellero" 1989
Vietti, Barolo "Lazzarito" 1989
*Blint* 70-tal
*Blint* 70-tal
Giacomo Borgogno, Barolo Riserva 1982
Gaja, Barbaresco 1961
Marcarini, Barolo "Brunate" 1964
kan tyvärr inte skriva ut de blinda då jag vet att många av de närvarande läser bloggen ;)
Visst gör Fenocchio bra viner, både Giacomo och Alberto. De är vanligt förekommande på vinmonopolet här i Norge och priset behöver man inte heller klaga på. Skönt med viner som inte kräver att man pantsätter inre organ för att ha råd att dricka dem någorlunda regelbundet.
En något OT-fråga angående beställning av viner från utlandet. När ni har beställt direkt från producenter eller belvine, gutewein eller liknande brukar ni då anmäla det till skatteverket och betala alkoholskatt eller behövs det inte. Om det behövs, har någon fått flaskor beslagtagna någon gång?
Jag har beställt några gånger och fått hem grejerna men blir allt nojigare att dom skall fastna i tullen. Berättigad farhåga eller bara ogrundad nojighet?
enligt tullens egen hemsida är det bara at betala in skatten + 20% om flaskorna skulle beslagtas, så får du dem ändå, men det är klart, ett par veckor i ett icke temperaturreglerat lager mitt i högsommaren kan få tråkiga konsekvenser. Men å andra sidan, det verkar vara rätt sällan som något fastnar. Har nog 30+ beställningar och inga problem ännu.
Nu slipper man iallafall att beställa Barolo'n, den kommer släppas i beställningssortimentet 121001, år 2008. Det är ju skönt i alla fall att bara kunna beställa å lägga ner i källaren efter ett smakprov på en flaska eller två!
Fenocchios Barolo i beställningssortimentet? Inte det svenska väl?
Skicka en kommentar