lördag, december 03, 2011

Languedoc 2010: Mas des Chimères & Mas Foulaquier


Årgång 2010 börjar avteckna sig som en riktig fullträff för odlarna i Languedoc. Efter heta och delvis besvärliga 2009 berättas det om en skörd där allt gick som man ville, både när det gäller kvalitet, skördeuttag och vinifiering. Som gemensam nämnare vill vi lyfta fram den härliga kombinationen av friska fruktsyror, klockren frukt och sammetslen munkänsla. Efter att ha tagit lite paus från området känns återseendet lika självklart som att komma hem. Mas des Chimères och Mas Foulaquier är två egendomar som ligger oss varmt om hjärtat, och 2010 kan mycket väl vara deras bästa år hittills.

2010 Mas des Chimères Cuvée Marie et Josèph är en ren carignan från vulkanisk jordmån i området runt Lac du Salagou. Här har vi en splitter ny appellation: Coteaux du Salagou med IGP istället för VdP. Skördeuttaget från de gamla stockarna ligger runt 30 hl/ha, så frukten har en härlig koncentration utan att vinet blir det minsta tungt. 70% av druvorna jäste traditionellt i öppna betongkar med pigeage och remontage, resten med macération carbonique. Naturlig jäst förstås, och uppfostran i betong. Här doftar det lakrisal och dov skogsbärsfrukt. En näve valnötter, ännu mer salta fiskar och en förtjusande frisk örtflora. I munnen en härlig smakrikedom, lakritsrondör och smeksamhet, samtidigt som fräschören och spänsten är påtaglig. Det finns absolut ingenting som stoppar det här vinets framfart i munnen, och det är inte första gången vi säger det om en sydfransk tia.

2010 Mas Foulaquier Les Tonnilières har sitt namn efter en vingård i Pic-Saint-Loup där skogen runtomkring använts för att producera ekfat. Den är planterad med hälften syrah (15 år) och hälften carignan (50 år) Exponeringen är nordostlig - klart önskvärt för syrah i Languedoc - och jordmånen kalkrik, vilket också är gynnsamt för fruktsyran. Odlingsmetoderna är biodynamiska, och såväl den naturliga jäsningen som nio månaders uppfostran ägde rum i betong. Doften har finstämt blommiga violtoner och en fruktighet med fler röda stråk än föregående glas, inte minst jordgubbar och en fruktkorg som skickar iväg tankarna till ung riesling. Det blir ett vackert möte mellan mörkare carignan-toner och ljus ungdomlig syrah - allt inlindat i den urtypiska lakritsen och örtfloran, med skymtar av lantlig höstack och spillning. Som drickupplevelse betraktat finns precis samma omedelbara njutning att hämta i det här glaset. Frukten är inget annat än klockren och balansen perfekt - båda vinerna håller förresten 14%. Fräschören är underbar och texturen len som en smekning, med en liten nypa syrah-krydda i slutet.

Ja, här är det bara att korka upp för en stund av ren och skär drickglädje. Languedoc + 2010 = vi faller pladask!


Vinik via SB/PI, 125 kr och 160 kr.

7 kommentarer:

Frankofilen sa...

Ni menar "14" procent ;-)

Anonym sa...

Ny prislista nått planeten jorden nu? :)

P.

Gôut sa...

Både Languedoc och Carignan är bortaplan för mig, men din beskrivning av skillnaden mellan 09 och 10 stämmer som en banan i sitt skal med vad jag har känt i Ventoux.

Finare Vinare sa...

Exakt "14" procent, Franko! Ja, de kändes i alla fall inte och det är ju det viktigaste. Drickbarheten var sagolik och faten slapp man också. Ren kärlek...

Ja, den där gamla prislistan... mycket nytt som inte står med i den. Hur svårt kan det vara att plita ihop en ny?

Finare Vinare sa...

Gôut - södra Rhône verkar följa samma mönster, men kanske Châteauneuf klarar sig bättre i ett hett år som 2009, om stockarna är gamla och det finns vatten och lera undertill. 2010 är i alla fall vår typ av årgång och förmodligen många andras också...

Ventoux, ja. Château Pesquié borde ta sig en ordentlig funderare på om deras grejor ska smaka ek eller vin. Eller förresten, det verkar de redan ha gjort ;-)

Gôut sa...

Ja i Pesquiés fatfilosofi finns det inga årgångsvariationer, där är man väldigt konsistent. Intrycket även från andra Ventoux-producenter 2010 hjälper till att bygga förväntningar på årgången.

Henrik sa...

Squirrels Anonymous praise and thank the. Keep keepin' us in business!