söndag, december 04, 2011

2010 Quercecchio Rosso di Montalcino


Nä hörni, nu är det dags för ett hederligt litet kap till vardagsbruk. Åtminstone om man som vi gillar syrliga rödfruktiga italienare i klassisk botti-lagrad stil. Med pappardelle bolognese på bordet längtar vi efter ett uppfriskande och opretentiöst vin som ger uttryck för druva och ursprung på ett självklart sätt.

Årgång 2010 var exceptionell även i Toscana - och det märks.
2010 Quercecchio Rosso di Montalcino har en vidöppen doft med fritt spel i det ljusa registret. Vi får röda körsbär och röda vinbär, grusjord och tobak, körsbärskärnor och sötmandel, svart te och läder. Dessutom lätt gräsiga och florala övertoner som brukar gå hem i våra näsor.

I munnen en pigg och frisk lättviktare med markerad vinbärssyra av det unga och livliga slaget. Här finns inte mycket till tanniner, men gott om slank rödfrukt av ett slag som tilltalar oss mycket. Lätta toner av tobak, te och kryddor minglar i avslutningen. Med sin spänstiga, fokuserade syra och sina klassiska aromer är vinet ett utmärkt sällskap till kvällens mat.

Man behöver egentligen inte fundera det allra minsta - vinet gör sitt spjälkande och kompletterande jobb med bravur - men ändå finns en intellektuell och stilistisk aspekt om man så vill. Det här ringer nämligen i rätt igenkänningsklockor för oss som också jagar efter mer exklusiva traddo-klassiker i ljusare stil från Toscana och Piemonte.
Den här typen av sympatiska och billiga ärkeitalienare från mindre familjeproducenter finns garanterat inte att köpa på din lokala systembutik.

Carlo Merolli, 85 dkk/sek.

Inga kommentarer: