fredag, december 02, 2011

3 x Friedrich Becker Spätburgunder


Som uppföljning till förra postens besök hos Weingut Friedrich Becker har vi handlat med oss ett gäng godingar att avnjuta på hemmaplan. Här presenterar vi en trio spätburgunder, varav två för tillfället finns att köpa via SB och den tredje kommer att släppas våren 2012 (360 fl.) tillsammans med Beckers flaggskepp 2009 Pinot Noir Tafelwein (90 fl.) Första april närmare bestämt. Inget skämt, vi lovar...

2008 Spätburgunder "Kalkgestein" är en selektion av hög kvalitet från de mest kalkrika lägena. Vinet jäste på burgundiskt vis i små öppna kar av ek under tretton dagar och uppfostrades i barriques från Pfälzer Wald, en fjärdedel nya. I glaset en vacker uppenbarelse med hög briljans och lyster. Doften är frisk och vidöppen med ett flertal nyanser: järn, sten, bark, läder, rostning, örtkryddor och flintrök. Frukten ligger någonstans i mitten av pinotspektrat med rätt komplexa toner av skogsbär, jordgubbar, vinbär och nypon. I tur och ordning kan man säga: ett) pinositet, två) mineraler, och tre) snygga fat. S summerar: friskt och fräscht, en jättefin doft.

I munnen handlar det om omedelbar attack. Tuff och rättfram, nästan hård - gott om kalksten - men också ganska rik - alkoholen ligger på 13,7. Mittsmaken är samlad, intensiv och engagerande med örtkryddiga sensationer, friska apelsinsyror och fortfarande en dutt ungdomlig smörkola. Det mesta händer i början och mitten - pang på rödbetan - sedan inträffar ett tydligt snörp innan efterklangen får ringa ut i lugn och ro. Den pigga, intensiva personligheten är väldigt omedelbar att ta till sig, och vinet gör sig därmed alldeles utmärkt i ett matsammanhang där man önskar sig en snabbfotad sparringpartner. Det här blir S favorit i den inledande duon.

2008 Spätburgunder "Steinwingert" är ett rent vingårdsvin, namnet betyder ju "stenig vingård". Samma vinifiering som föregående och arton månaders uppfostran i hälften tyska och hälften franska fat, varav en tredjedel nya. Doften är mer knuten än ettan, och lite dovare med tydligare lättrostade toner och en orientalisk kryddvagn på ingående. Krämig ljus hallonfrukt, körsbärskärnor, råbiff, våta lövhögar och skira örter.

Entrén i munnen är mjuk, närmast dröjande. Väldigt elegant - vinet fläktar in över tungan likt en skir slöja av silke. Mittsmaken är slank, sval och ren med ljusröd frukt och en antydan till gleshet, men själva munkänslan är som sagt utpräglat silkig. Smaken samlar ihop sig till en härlig skjuts i avslutningen och hela bågen får en vacker utveckling och längd. Avslutningen bjuder på en mångfasetterad upplevelse av örter, kryddor, fat och frukt. T sätter plus i kanten för elegans, munkänsla, längd och eftersmak. Vilken uppvisning!


2009 Spätburgunder "Sankt Paul" GG har fått sitt namn efter en mindre klosterbyggnad som ligger mitt i Schweigener Sonnenberg, på den franska sidan. Vinet har jäst i öppna kar av ek och uppfostrats i barriques från Pfalz och Allier, till största delen nya. Doften är öppen och oerhört lustfylld. Vi möts av ljusa, lättrostade fat med orientaliska krydderier - sandelträ och muskot - samt någon ljus tobak och lite hackad sötmandel. Frukten är huvudsakligen röd med komplexa noter av hallon, björnbär, röda vinbär, nypon och blodapelsiner. Friska lövhögar, flintrök och fatlakrits assisterar diskret i bakgrunden.

På tungan serveras en silkeslen, ytterst harmonisk smak som inom kort fyller upp hela munnen med komplexa orangetintade fruktaromer av blodapelsiner, nypon, rönnbär, skogshallon och röda vinbär. Här finns fortfarande en gnutta ungdomlig co2-livlighet som går hand i hand med den perfekt balanserade och mogna syran. Fatkryddorna är precist uppmätta och det finns alls inget övermått av alkohol trots att året var varmt. I den långa eftersmaken minglar en stilfull mineralsälta och en smula frisk mint. Redan nu är charm- och njutningsfaktorn skyhög. En ädeltysk med blinkningar åt Volnay 1er cru.

Generellt måste man säga att Fritz Becker lyckas väldigt väl i sina uppsåt, som han berättade om i förra postens intervju. Dels: att göra eleganta viner, snarare än kraftfulla. Dels: att aromerna alltid ska ha ledningen över sockermognaden. Dels: att hålla alkohol och fattoner på mattan, för att låta druva och jordmån få fritt utrymme att komma till tals. Ja, drickbarheten är riktigt fin redan nu - till och med i den unga GG-nollnian - och vinerna lär förstås bara utvecklas till det bättre över de närmaste åren. Suverän tysk elegans!


Weingut F. Becker: €25 - €35 - €55
Fondberg via SB: 349 kr - 499 kr - 599 kr.

ps. Prisjämförelsen ger vid handen att importören bör ha utrymme att hyfsa priserna på de två första vinerna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Måste man boka besök hos Beckers eller går det bra att bara droppa in för köp/provning? Ska förbi dem i sommar hade jag tänkt. Bilsemester i Champagne och Mosel, men en avstickare till Pflaz.

/Robert

Finare Vinare sa...

Låter som en skön semestertripp!

Det bör nog gå bra att bara droppa in hos Becker, åtminstone såg det så ut den lördagen vi var där.
Vill man ha utrymme för samtal och/eller extra uppmärksamhet är det bäst att höra av sig i förväg och boka tid för besök (något som för övrigt gäller de flesta mindre egendomar).

Vilka besöker du i Mosel och Champagne?

Anonym sa...

Hej!

Inte bestämt mig gällande Mosel än, tar tacksamt emot förslag.

I Champagne så ska jag försöka boka besök hos Diebolt-Vallois samt Lilbert Fils. Jag kommer definitivt också köpa en låda eller två av André Bergeres Grand Cru BdB i deras butik på Av de Champagne i Epernay. Det är en av mina favoriter bland de lite billigare Champagnerna.

/Robert