lördag, december 24, 2011

2 x Dr. Bürklin-Wolf Riesling


Inte sällan är det tillfället som gör vinet, och så var det igår kväll. Sent på lillejulafton drack vi några glas som tycktes vara laddade med snudd på magiska egenskaper och liksom bad om att få leda oss in mot kärnan av rieslingdruvans ordlösa mysterium.

Förutsättningarna måste alltså gås igenom helt kort. Den viktigaste var nog julbordet med släkten. Vad önskar man sig egentligen efter ett sådant? Inte så mycket, eller hur. Förresten... något läskande, något rensande skulle nog inte sitta fel. En flaska mineralvatten? Ett glas syrlig limesaft? Ja, varför inte. Men det finns något som är ännu bättre...

Det andra trappsteget var långfilmen som familjerådet hade beslutat skulle runda av fredagskvällen. Vi hade redan sett den på bio, men visste att den skulle hålla för minst ett par varv till i dvd-spelaren. Filmen handlar om spanjorer, britter, pirater - och enligt premissen ska de ägna drygt två timmar åt att korsa oceaner och leta efter försvunna skepp för att finna ungdomens källa. Det är då vi smakar på kvällens första vin, och inser att vi redan hittat den: The fountain of youth!

2011 Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling låg på tank så sent som för sex veckor sedan, och nu har vi redan vår första elva i glasen.
De purunga, fasettslipade aromerna av lime, ananas och grönt äpple lyser med varm metallisk glans. Den juvenila limefrukten skiner i munnen, och syrorna måste vara bland det renaste och mest uppfriskande som skapats av moder jord. Detta är som en skarp stråle ljus rakt in i själen. Aj, vilken skön riesling. Precis vad vi behövde, precis så här vill vi ha den. En fullträff här och nu.

Kan det bli ännu bättre? Jo, det kan det faktiskt. 2010 Bürklin-Wolf Wachenheimer Gerümpel Riesling P.C. har en sofistikerad doft utan de mest uppenbart purunga dragen. Här är mineraliteten mer framträdande - kryddigare, mörkare, mer mystisk. Dessutom har doften en annan uppsättning aromer: bland annat vit persika, mandel och passionsfrukt. I munnen är syrorna stiligt infattade i extrakt, kropp och mineral, och ingen beska eller bitterhet står att finna. Avslutningen känns torrare och eftersmaken är klart längre. Gerümpel är en fängslande upplevelse som stjäl lite glans från filmen, för att strax reflektera den tillbaks.

Ja, det här var alltså ett par små klappar till oss själva, och vi kunde inte önska oss bättre. Om 2011 Wachenheimer är ren sinnlig ungdom, så imponerar 2010 Gerümpel med fler dimensioner och större mineralitet. Båda förmedlar ett glasklart budskap som inte låter sig översättas till ord. Och kanske är det den paradoxen som gör riesling till världens bästa vitvinsdruva? God jul, kära läsare!


Weinhandlung Am Kleinen Platz, €11 och €17.

6 kommentarer:

Italienska viner sa...

Visst gör tillfället sitt, oaktat detta så låter vinertna förträffliga. 2011 och allt, jösses.

Låt mig vara den första att önska er en god jul rakt tillbaka!

/Patrik

Telegram Sam sa...

Fra The Ballrooms of Mars en kærlig hilsen for Gott Jul & Gott vinrigt 2012!!!

Finare Vinare sa...

Telegram Sa-am... you're our main mand...

Glædelig Jul!

Anonym sa...

Jag tycker precis som Er att Riesling är fantastisk. Dock har jag ännu inte provat tillräckligt mycket från Pfalz. Det får blir nästa.

God Jul och tack för all trevligt läsning om bla Riesling och Pinot Noir.

//gm

andersuw sa...

Vi höjer våra Rieslingglas, senast fyllda med prima vara från "granngårds" (Müller-Catoir Gimmeldingen Kabinett 2007), och hälsar God Jul tillbaka!

Nick Shay sa...

Höjer också mitt glas som dock kommer en bit från Pfalz (Prieler Chardonnay Sinner 2010, stabila 89 pinnar. I jämförelse vad du får för 150 kronor i riktiga Burgundenland så är detta ett mindre fynd. Elegant ekning, tropisk frukt och bra syra) och tackar T & S för ett av de bästa FV-åren sedan starten. Mer initierat, mer egensinnigt och mer djuplodat. Mindre ängsligt och mer självutlämannde. 9/10. Eller för de Parker-devota: 93/10.