torsdag, december 08, 2011

2007 Fontodi Vigna del Sorbo


Okej, låt oss skippa rundsnacket och gå rakt på mål. Efter en halv timmes luftning i karaff bjuder kvällens röda på en väl samlad doft av rostade körsbärskärnor, surkörsbär, jord, tobak och te. Faten finns där, men vi upplever dem som helt infattade. Inget modernistiskt fluff, precis så här ska klassisk sangiovese dofta! Visst kan man väl hitta ett litet stråk av vinbärscabbe också? inflikar S...

2007 Fontodi Vigna del Sorbo Chianti Classico Riserva är en ung och stram rackare i munnen, men den visar upp alla sina resurser på ett överraskande öppet sätt. Vi får en härlig utväxling, med klockrena toscanska tanniner - ja, grymt snygga tanniner!
Våg efter våg av superseriös sangio-frukt sköljer över tungan, med garvsyror, jordmineraler, tobak och te. Det är rejäl längd på smaken, och de välbekanta toppklass-rysningarna infinner sig redan vid första klunken. Till våra älgköttbullar med gräddsås är lyckan gjord.

Vi blev lite oroliga av Gallonis notering om en "...internationell stil... som inte helt överger kontakten med rötterna..." men efter att ha smakat instämmer vi inte alls, även om vi är överens om kvaliteten.
Nej, det här i stora drag klassiskt, och två års uppfostran i barriques stör inte ett spår. Dessutom går det faktiskt att ta till sig redan nu, utan att nödvändigtvis vänta till 2017. Det här är en av årets bästa toscanare på vårt bord - snäppet bättre än 2006 Fontalloro, och snudd på lika bra som 2006 Pian dell'Orino. Köpläge!


Otto Suenson via SB, 331 kr. Otto Suenson Cph, 375 dkk.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Har själv några -04 liggandes i källaren. Provade en i somras men blev lite besviken.
Högklassig frukt, men tänk så gott det kunde varit om man lagrat på botti istället för dessa eviga barrique.

Tignanello

Finare Vinare sa...

Med ditt alias borde det väl inte vara något problem? ;-)

Sorbo 04 serverades på en blindprovning för ett par år sedan och den betedde sig verkligen skumt. Ingen runt bordet fattade någonting. Vi har några på lut, men det är nog inte dags att öppna dem än på några år. Hur tyckte du att den var när det gäller mognaden?

Som du vet är vi rätt känsliga för barriquer men i Sorbo 07 funkar det verkligen. Faten spelar inte rollen som smaksättare eller fluffig inredningsdetalj utan är en strukturell komponent som sitter ihop med vinet så att man inte kan avgöra var det ena börjar och det andra slutar.

Ingen chokladbutik i sikte, som gårdagens Siepi...

Ruso sa...

Jag provade en Flaccianello 07 i oktober. Oj, vilket kraftpaket och mycket tanniner. 10 år kvar!? Jag köpte lite Vigna del Sorbo och Flaccianello på SB nu. Bra pris för övrigt. Har ni jämfört dem?

Finare Vinare sa...

Eller hur, visst är Suensons priser på SB riktigt bra? Vill minnas att de kostade ungefär samma i dkk hos Suenson på Dronningens Tvaergade i somras.

Nej, vi har inte testat Flaccianello 07 men nu blir man ju svårt sugen på att kolla läget... det är gott med unga tuffa toscanare ;-)

Håkan sa...

Hur var det med alkoholen? Blir lite misstänksam mot 15% i Toscanare gjord mestadels på Sangiovese. Jag passade på Fontodi 07 då jag inte tyckte att tasting notes lät som min melodi men nu blev jag ju lite nyfiken...

Finare Vinare sa...

Jo, vi noterade också att alkoholhalten är 15% både i Flaccianello och Sorbo, och det hade väl inte en direkt pådrivande effekt på inköpet om man säger så...

Men faktum är att alkoholen inte ställer till några som helst problem, det var inte ens ett ämne när vi pratade om vinet igår. Alla komponenter sitter ihop och balanserar perfekt. Vi är båda precis lika imponerade och förtjusta.

Anonym sa...

Mitt alias härstammar från mitten av nittiotalet när det godaste jag kunde dricka var just Tignanello.
Har nog gjort samma resa som du när det gäller Toscanaviner. Börjar svänga tillbaka till Toscana igen dock. När allt stämmer så är det oöverträffat till mat. Nollfyran var otroligt dominerad av ek och frukten redan lite avrundad. Lutar åt att den befinner sig på ett sluttande plan, men tunnel kanske? Befinner mig just nu i en Brunelloperiod, tycker faktiskt det är fantastiskt prisvärt! Har investerat i lite viner från Superiore.de. Problemet är nu bara att kunna motstå rycken i korkskruvsarmen...

Tignanello

Finare Vinare sa...

Sant, en bra toscanare är ett jäkligt bra vin till mat. Det gäller bara att välja med omsorg. Som vanligt, alltså ;-)

Har du kollat upp Carlo Merollis brunelli - Cerbaia och Quercecchio? Fantastiskt prisvärt, som sagt.

Per Olsson sa...

Provade en Flacianello-07 på Fontodigården i september när jag var där. Otroligt bra. Ser fram emot den dagen då jag plockar ut den flaskan ur kylen.

Upplever att 2007 är ett otroligt bra chianti-år. De odlare jag pratade med i september menade allihop att 2011 kommer bli lika bra.

Anonym sa...

Ah! Ytterligare en av mina gamla favoriter, Flaccianello della Pieve -01 var otroligt god. Den sista tog slut förra året. Hur står sig den mot Vigna del Sorbo av samma årgång?

/Tignanello

Henning sa...

Takk for notat! Har både vigna del sorbo og flacc 07 i kjelleren men ikke prøvd enda. 2007 er forøvrig et år som har gitt sangioveseviner med stor drikkeglede!

Vinös sa...

Tack för tidig rapport! Du såg ju på släppet att jag fyllde korgen med Vigna del Sorbo och Flaccianello men vi har inte dragit korken ur någon än :)

Däremot har vi druckit 2004 del Sorbo flera gånger senaste åren och den börjar bli helt oemotståndlig nu med tät sangiofrukt och kompakta men finfördelade tanniner. Och precis som ni skriver är alkohol och fatbehandling faktiskt inte i närheten av att vara ett problem i detta vin.

Flaccianello öppnar vi aldrig innan 10-årsdagen. I våra munnar är det nog Toskanas allra bästa vin, men det behöver lång tid i källaren...

lasse sa...

Grymmt inget river ju upp feelings som gammal hederlig fontodi obegripligt att inte SB kör deras CC i ord sort
Drog nyligt en Siepi 03 Helt värdelös. Liksom Julmust silad genom plank . Felsina 08 däremot helt ren frukt.
Nästan Castel Villa klass
Tog nyligt Sassicaia 98 Och där kan man Ju snacka om justa barriqer.
Tack för en kompromisslös hållning , det enda som håller i längden ;)