lördag, maj 07, 2011

2009 Tenuta di Fessina Laeneo


Att byta flaska med andra vinbloggare är prima nöje. Extra kul är det att byta med Niklas Jörgensen eftersom han är fena på att jaga rätt på sköna grejor till rimliga priser. Och Etna är hett, det har man knappast kunnat undgå att märka om man inte bott under en sten de senaste åren. Läs Niklas presentation av Tenuta di Fessina och deras Etna-viner här och här. Den här gången handlar det om nerello cappuccio, nerello mascaleses orättvist undanskuffade lillasyster.

2009 Tenuta di Fessina "Laeneo" Nerello Cappuccio Sicilia IGT har en ljusare blåröd färg. Det doftar bärigt och syrligt, som en cru-beaujolais av toppklass, eller en lätt och purung pinot. Klart ungjästigt men inte det minsta syntetiskt. Frukten är frisk och sval, med aromer av lingon, blåbär och röda körsbär. Dessutom får vi mörka granitliknande stenar med en tuva mossa på toppen, därtill stensöta och riven muskot.

I våra munnar gör capuccion omedelbar succé. Smaken är slank som sig bör, men ändå riktigt välmatad med bäriga aromer, med daggfrisk fruktsyra och silkiga tanniner. Det finns en antydan till kryddvärme och en knivsudd vanilj i eftersmaken, men i övrigt märks inte faten. Vinet balanserar sina tillgångar perfekt, i samma anda som hos de mest namnkunniga toppodlarna i beaujolais. Munkänslan och drickbarheten är livsfarligt bra. Hatten av för Etna, igen.

Der Wein-Weber, €14,95

ps. Franska Bolaget satsar på Tenuta di Fessinas 2009 Erse Etna Rosso i sin senaste kampanj. Bravissimo!

Inga kommentarer: