onsdag, maj 04, 2011

2008 Jean Stodden Recher Herrenberg Frühburgunder


Vi fortsätter på Belvini-spåret med Ahr, Stodden och pinotvarianten frühburgunder. Recher Herrenberg är ett närmast perfekt vingårdsläge som man kan läsa mer om här. Kvällens vin är ett av de vi sett mest fram emot att provköra.

2008 Jean Stodden Recher Herrenberg Frühburgunder har en ljus och frisk uppsyn, transparent purpurröd med blå reflexer. Vi fångar de första doftintrycken i ögonblicket efter att vinet har landat i karaffen:
mogna vildhallon, rönnbär, malört och andra örter. Finstämd rökighet, och lite reduktiv lera/ylletröja inledningsvis. Oj oj oj, detta kommer att bli läckert.

Efter en kvart i glaset: täta röda körsbär med aningen kirschiga drag och körsbärskärnor. Lätt charkrökiga toner och infattade medium-rostade fat med sandelträ, muskot och en gnutta mysk. Hallon, nypon, lakrits, salvia och malört. Som en slags svalvuxen tysk släkting till grenache, fast ändå så omisskännligt pinot noir - eller i det här fallet - pinot madeleine! En rent ut sagt skitläcker doft.

I munnen: sval röd aromatik av burgundiskt snitt, silkiga tanniner och lite högre syror än vanligt i frühburgunder. Underbar kryddighet/örtighet som tar tag rejält i mittsmaken, och rejäl skjuts i avslutningen med sälta och mineraler. Balansen är perfekt - ingen sötma någon stans, ej heller någon eldighet, och så faten som diskret assisterar hela vägen med basarkryddor, sandelträ, muskot, mysk och rökt chark. Sanslöst läskande och rensande sensationer, alltmedan kryddor och mineraler minglar kvar på tungan.

Det här är ett extremt elegant, sensuellt och tillfredsställande vin. Kvaliteten - ja, faktiskt även stilen - är jämförbar med en bra premier cru från Chambolle eller Volnay. Det är så att man blir rörd...


Belvini, €34,90. Jean Stodden Das Rotweingut, €33.

Inga kommentarer: