lördag, maj 14, 2011

2009 Domaine de la Tour du Bon Bandol Rosé


Förra årets godaste rosé - åtminstone i våra munnar - var 2009 Domaine de la Tour du Bon Bandol Rosé. Druvmixen är 35% grenache, 30% cinsault, 25% mourvèdre och 10% clairette, från högt belägna vingårdar med en kalkrik jordmån av silt, lera och glimmerskiffer. Druvorna handskördas med ett uttag om 23 hl/ha, och pressas efter en kort urlakning - här handlar det alltså inte om avtappad rödvinsmust (rosé de saignée). Endast de bästa roséerna görs på detta vis.

Vi fixar en återträff med nollnian till olivtapenade, ruccolapesto och crostini. Den smakar minst lika gott i år. Färgen är ljust laxrosa åt det orangea hållet. Bland intrycken i doften utmärker sig söta persikor, blodapelsiner, sten och järn samt en skön grenachekryddighet. Vi noterar inga volatila drag (nagellack eller liknande). Vinet uppför sig ursnyggt i munnen. Fylligt, extraktrikt och mineralstint med en stenig struktur. Avslutningen är lång med kryddighet och anis, men helt utan hetta. Här är det enbart ord som balans och elegans som poppar upp i våra huvuden. Strålande vin - och det här var sista flaskan.

Nu infinner sig den oundvikliga frågan: är 2010 Tour du Bon Bandol Rosé lika gott? Vinet tas hem av lilla Bandol Import, finns i vinkällarbutikerna sedan 2 maj och kostar 149 kr. Måste prövas omgående!

Sa vi biodynamiskt?


ps. Nollnian finns kvar i BS per sexpack. Samt hos holländska De Wijnvriend, €13,90 och belgiska Basin & Marot, €14,10.

2 kommentarer:

JW sa...

Jag tror 09:an finns kvar här i landet, eller rättare sagt jag hoppas att den finns kvar eftersom jag lagt en beställning på ett sexpack. Vi får väl se vilken årgång som dyker upp...
http://www.systembolaget.se/75651

Finare Vinare sa...

Tack för heads up, det hade vi helt missat. Hoppas du gillar den lika mycket som vi.