söndag, maj 01, 2011

2008 Friedrich Becker Spätburgunder "B"Precis vid gränsen mellan Pfalz och Alsace hittar man byn Schweigen med Deutsches Weintor och Weingut Friedrich Becker. Många anser att Tysklands bästa pinne görs på den här adressen, och efter att ha druckit 2007 Pinot Noir Tafelwein tänker vi inte säga emot. Flera år i rad har vinet kammat hem Gault-Millaus finaste utmärkelse, och i mars delade tyska webguiden Wein-Plus ut titeln Kollektion des Jahres 2011.

Jordmånen i området handlar mycket om kalk - rentav Muschelkalk - något som ger pinot noir ett annat slags personlighet än i Ahr - ett uttryck som har mer gemensamt med Côte-de-Nuits. Totalt odlar Becker 5 hektar spätburgunder, mestadels i byns läge med det talande namnet Sonnenberg. I källaren händer inga som helst konstigheter: musten jäser på burgundiskt vis i öppna träkar upp till 13% alkohol, varefter det unga vinet uppfostras under ett år i använda barriques ("B") av ek från Pfalz. Ingen filtrering eller klarning innan buteljeringen.

2008 Friedrich Becker Spätburgunder "B" har - till skillnad från den typiska Ahr-pinnen - en relativt mörk blåröd färg, utan några synliga tecken på utveckling. I glaset får vi en återhållsam och väl sammanhållen doft som endast motvilligt låter sig plockas isär.
Ett helseriöst snarare än helcharmigt sniff, där vi nosar upp friska blomparfymer (åt ros/viol-hållet men ändå ingen av dem, kanske mest ros, lite som ett potpurri) och en dutt fin hudkräm, över mörkare fullmogen frukt i krysset mellan skogshallon, björnbär och jordgubbar.

Renheten är uppenbar, och över alltihop svävar den svårgripbara känslan av "pinositet". Dessutom noterar vi tydliga mineraltoner, våt kalksten och väl integrerade fat - ett elegant bidrag av frisk medium-rostad ek med en aning av rök och lite lakritsrot, men ingen smörkola.

I munnen handlar det om en överraskande rik och mogen frukt. Attacken är aningen sötfruktig med en snabb vinkning till Nya Zeeland, mittsmaken intensiv och givande med livfull kropp och rejält bett i de friska syrorna. Kanske finns en antydan till ungdomlig grönhet, men inget som stör. Det är riktigt bra längd på smaken som slutar helt torrt, med fatlakrits och lite kittlande mineraler i svansen.

Vi upplever den aktuella nollåttan som lite tuffare och tydligare strukturerad än nollsjuan, men ungefär lika god. Det är ett uppenbart proffsjobb av enastående kvalitet, och en remarkabel prestation för att vara steget över gårdens basnivå. Och som sagt ett helt annorlunda uttryck jämfört med "pinot no-Ahr" och skiffer (vi kan inte hjälpa att våra hjärtan klappare varmare för stilen i Ahr). 2008 är en "långsam" årgång för tyska röda, och vinet ger intryck av att ha stoppningen för minst fem års lagring.


Belvini, €18,90. Weingut Friedrich Becker, €15.


ps. Intryck av nollsjuan kan man läsa här och här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

2007 Clos d'Un Jour Cahors uppfostrad på betongägg, nja 22 månader på ek

Finare Vinare sa...

Tack för rättelsen, vi fick uppgiften i andra hand.
Det tycks vara 18 månader på delvis ny ek, är du säker på 22 månader för nollsjuan?

Kommentaren gäller alltså majnyheterna i posten 2/5.