fredag, maj 06, 2011

2005 Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling KabinettVi befinner oss på infarten till industriområdet, med bensinmacken till höger och en tyngre petrokemisk industri till vänster. Konstigt nog växer det äppelträn precis överallt, som i en dröm. Vi får både blommorna och den färdiga gröna frukten på samma gång i ett slags konstig kubistisk samtidighet. Dessutom doftar det av våta stenar, bebis-talk och vatten från en rostig gammal järnkran.

I munnen är 2005 Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett inställsamt balanserad med mogen syra och fortfarande rejält söt frukt, lite åt passionsfrukthållet - som det blir när årgången varit nådig - samt några droppar Rose's Lime. Påminner om gamla isglassen X-15, sedermera omdöpt till Zoom.

Det här är en rik och välgjord kabinett - smakar förstås riktigt gott men upplevs också en smula i sötaste laget. Längden är måttlig och vi hade gärna sett mer av sälta. Frågan är om det fixar sig med tiden?

I vår smak brukar Zilliken och Fritz Haag ofta stå för en skönare balansakt redan som unga. Fast visst kvittrar vårkänslorna rätt fint ändå!


117 kr på SB november 2006.

6 kommentarer:

Nick Shay sa...

Vad kan jag skriva. Allt är ändå trollande enligt vissas förmenande!

Tyvärr är inte min erfarenhet att tid gör Doctorns ordineringar bättre. Tvärtom faktiskt. Den jolmiga klistrigheten och den rätt dåligt integrerade syran blir väl snarare värre med tiden? Bra förutsättningar, producent på dekis. En typisk underpresterare. Fritz Haag har lyckats bättre med att behålla kvaliteten över tid. Stod med Doctorns 2006 TB på Regeringsgatan idag. 119 SEK för 18.5 cl. Först tyckte jag: kul format, det här blir en bra present till värden på kvällens middag. Sedan insåg jag. Detta är Happy Cat, fast för farbröderna som skriver raljerande texter om direktimporterade starkvaror (OBS: ej Belvini).

Förresten blev det en Moscato från Vietti istället. Kändes tryggare. Någon som testat? Kul att SB breddat Moscato-utbudet när vi nalkas bärtider.

/Drinko-Emma

Anonym sa...

Haag av årgång 2007 är riktigt, riktigt bra, därefter tycker jag att dom har tappat relativt många andra producenter, inklusive Dr Loosen. Det ska bli intressant att följa Schäfer-Fröhlichs viner av årgång 2009. Fruktansvärt knutna nu, behöver nog ett decennium.

Daniel P sa...

Jag tycker att Tysk Riesling är bland det finaste som skapats av mänskliga händer.
Fått rekommendation på Zillikens viner, vad har ni för erfarenhet av dessa ?

Finare Vinare sa...

Nick - du har en poäng, Loosens yngre viner tycks ha svårt med att jobba in restsötman, och sötman kan kännas kletig. Men vi smakade rätt nyligen 1998 Treppchen Kabinett, 1989 Würzgarten Spätlese och 1976 Prälat Auslese, som tillsammans berättar något annat. Vem vet, kanske är det bara tid som behövs?

2006 BA satt helt perfekt till en hallonbakelse medan 2006 TBA blir alltför söt och kompakt i vår mun. Årgången var väl inte heller precis optimal men gav höga mustvikter (dock överraskande bra för pinot no-Ahr).

Anonym - vi har inget alls emot Fritz Haags nollåttor och nollnior... finfina uppvisningar i konkurrensen på Grosser Ring! Är det torra eller restsöta Schäfer-Frölich du syftar på? Vi har iaf satsat på GG Felsenberg/Felseneck.

Daniel - sant, inget går upp mot en bra riesling! Zilliken har vi haft tillfälle att prova ordentligt vid ett flertal tillfällen och dessutom druckit en hel del av. Det är härliga viner både som unga och mogna. Syrorna är lite mer markerade (grönäppliga) i Saardalen än i Mosel - och så den utpräglade mineralkaraktären från Rausch! Om vi bortser från Egon Müller så kan det knappast bli bättre...

Henrik sa...

@Nick S: Hur man sover i sängen kan i bland bero på hur man själv bäddat den, eller?
Med det sagt, jag finner många av dina inlägg underhållande och när du skriver om vitt, ost och Morrissey direkt intressant. Keep the good work up!

Vad gäller Loosen har jag inte läst på - har det hänt något särskilt med regimen på senare år? Någon i vinmakande ställning som blivit gammal och trött? Någon i vinmakande ställning som är ung och ännu inte lärt sig?
Var allt annat än imponerad av Erdener Treppchen och Ürziger Würzgarten i 07-tappning. Vet däremot att jag druckit 02:or och 04:or som var fina. 2005 var väl en årgång där sötman kanske fick överhanden över syrorna? I alla fall hos vissa.

Anonym sa...

Hej Finare Vinare. Jag menar dom torra GG-varianterna med Felseneck i spetsen. Tror dom har närmast överjordisk potential.