söndag, november 29, 2009

Haut les Vins på Grand


Handen på hjärtat - hur kul är det egentligen att läsa närsynta provningsnoteringar från vinmässor? Nä, vi trodde väl det. När sammanslutningen Haut les Vins besöker Grand Hôtel skippar vi anteckningsblocket - oh, vad skönt - litar på att de bra vinerna stannar i minnet och skriver av oss helhetsintrycken istället. Här handlar det om hantverksmässiga viner från ett trettiotal seriösa småproducenter, med betoning på autenticitet och terroir. Alla praktiserar ekologisk vinodling, vissa även biodynamisk. En annan gemensam nämnare är att de flesta importeras till USA av Louis/Dressner Selections. Flera av odlarna kan beskrivas som pionjärer som gjort storverk för att återupprätta misskända druvor, områden eller metoder. Exempelvis får vi träffa Sylvain Fadat, Jean-Paul Brun, Marc Ollivier och Erix Texier. Och deras bebisar carignan, beaujolais, muscadet och brezème...



DOMAINE TAUPENOT-MERME (Morey-Saint-Denis)

En av dagens allra bästa uppställningar presenterades av den bildsköne Romain Taupenot. Endast röda nollsjuor - sex stycken - så minimalistiskt och snyggt. Redan den "enklaste" Auxey-Duresses 1er Cru ställde skåpet ordentligt. Sedan följde Corton-Rognet, Morey Saint-Denis, en underbar Chambolle-Musigny 1er Cru La Combe d'Orveau, Charmes-Chambertin och slutligen Mazoyères-Chambertin. Alla förenade lenaste röd pinotfrukt med utmärkt bett, fokus och diskreta fat i en konsekvent och stilsäkert genomförd vinmakning. Inget spret, inga svagheter, inga konstigheter. Alla vinerna var utomordentligt njutbara redan nu, och av allt att döma med kassaskåpssäker storhet i framtiden. Grand cru-vinerna kostar cirka €65 ex cellar till privatkund. Svensk importör saknas i dagsläget, men intresset var stort under dagen...





DOMAINE DES TERRES DORÉES (Charnay-en Beaujolais)

Alla som dömt ut beaujolais för artificiella aromer av skumbanan och geleråtta borde få smaka på Jean-Paul Bruns viner. Här har vi nämligen gamaydruvan i dess ursprungliga form, med låga skördeuttag, naturjäst och burgundisk vinmakning. Vinerna är enormt rena i munnen, och känslan av granit blir väldigt tydlig i den lätta årgången - mineralerna påminner om lättare granitsyrah från några mil söderut, på andra sidan Lyon. Här presenteras fyra beaujolais crus och två röda från området runt Charnay. Samtliga är från 2008 och har den årgångens typiskt svala frukt. Brun gör även ett par fina chardonnayviner från södra beaujolais - där vi föredrar versionen utan ek - och även en läcker crémant de bourgogne vid namn Charme.



DOMAINE DE LA PEPIÈRE (Maisdon-sur-Sèvre, Loire)

Alla som avfärdat muscadet som ett enkelt, spritsigt vitt att koka musslorna i - och sedan skölja ner dem med - förtjänar att få träffa Marc Ollivier. Hans viner kommer från gamla stockar i utmärkta terroirer av mestadels granit och en mindre andel gnejs. Endast 7% av vinerna i området muscadet kommer från granitjordar! Naturliga jäststammar och lång tid på jästresterna skänker - tillsammans med den klockrena mineralkänslan - en ovanligt stor komplexitet åt vinerna. Monsieur Ollivier berättar att 2005, 2007 och 2009 var utmärkta år, och kanske allra mest lyckat blev resultatet nu i år. Det bevisas av ett pinfärskt tankprov: 2009 Domaine de la Pepière. Den purunga frukten är alldeles underbar, med charmerande jästiga pärontoner. 2005 Clos Cormerais kommer från gamla stockar i gnejsjord och har lagrats i använda fat - delvis ek, delvis akacia - som ger en lite fetare karaktär och spännande toner av vita blommor och gummi. 2007 Granite de Clisson har tillbringat två år sur lie. Graniten bidrar till rieslingliknande petroleumtoner. Rostat bröd, en gnutta honung och ännu mer mineraler ger ett komplext och harmoniskt vin. Detta är seriösa doningar från en kultförklarad och genomtrevlig vinmakare - med stort skägg och lång erfarenhet.



CHAMPAGNE TARLANT (Oeuilly-Vallée de la Marne)

Det är andra gången vi provar Benoît Tarlants viner och intrycket är minst lika positivt nu. Härligt med dessa hängivna familjegendomar! Benoît har till och med en egen blogg, det blir förstås pluspoäng i vår bok. NV Rosé Zero är en seriös, intresseväckande och animalisk matrosé som vi gärna vill träffa igen. 2000 La Vigne d'Antan är något så ovanligt som en ren chardonnay från oympade stockar planterade på femtiotalet - unika grejor! 1998 Cuvée Louis är en extra brut med stor komplexitet och fantastiskt läckra mognadstoner. Vingårdarna drar nytta av ett gynnat läge endast några tiotal meter från floden Marne. Ett av dagens allra bästa viner till uppseendeväckande fyndpris! 410 kr i BS. Moestue importerar vinerna från Tarlant.



ROAGNA (I Paglieri, Barbaresco)

Luca Roagna och hans viner är ju redan grundligt presenterade i veckan som gick. På Grand imponerar han inte minst med sina nolltreor som klarat hettan med glans. 2003 Barbaresco Paje har lätthet och elegans, 2003 Barolo Rocca e Pira volym och kraft - precis som det ska vara. Luca förklarar att den traditionella vinmakningen har lättare att klara de höga sockerhalter som uppstår ett varmt år, eftersom ett par procent alkohol avdunstar i ur öppna jäskar, tine och botti. Nollfyrorna tycks galet unga, storslagna och respektingivande tanninrika medan toppvinet 2000 Crichet Pajé är fenomenalt med lager på lager av djupa, komplexa aromer. Vid det här bordet var det också kul att träffa Alf Tumble (Dricks) över en skvätt 2001 Langhe Rosso.



Här kan det tänkas bli påfyllning med fler noteringar när det blir tid över ...

4 kommentarer:

Nick Shay sa...

Vet T eller S om DOMAINE DE LA PEPIÈRE har svensk representation?

För att fatta mig kort: Muscadet är som Dolcetto, fast vitt. Ni om några förstår säkert en jämförelsen.

Finare Vinare sa...

Nope, ingen svensk agentur än! Men man kan ju hoppas, för det var ett gäng pigga importörer där i tisdags.
Och vi vet minst ett par stycken som gillade detta...

Medan du väntar, se till att prova goda (och biodynamiskt odlade) Domaine de l'Ecu Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie (Hjo Grosshandel/BS 81964/119 kr) Den är slut precis för tillfället men lär förhoppningsvis komma in igen...

Nick Shay sa...

Det var 2007 Granite de Clisson jag var sugen på. Verkar väldigt lovande. Var på BBR i London för något år sedan och såg "ljuset" (tyvärr var jag så fördomsfull att jag inte orkade kolla upp producentnamnen).

Mogen Muscadet kana vara i klass med mogen Chenin Blanc från samma region. På allvar.

Finare Vinare sa...

Instämmer, både 2005 och 2007 hade början till mognadstoner. Som avslutning fick vi en mycket utvecklad 97:a med både botrytis och honung, snarlikt chenin blanc. Tyvärr var den alltför torrbitter i smaken... men kanske att en chèvre eller annan fårost hade kunnat rädda den?