torsdag, november 01, 2007

2005 Alain Graillot Crozes-Hermitage


Ett ord - hysteria! Det här vinet har blivit en svensk folkrörelse. Kunde importören tänkas använda det som argument för en större tilldelning? Förra årets Graillot-släpp krävde också blixtsnabbt agerande, men i år skruvades tempot upp ytterligare. Redan vid 8.30 började kön växa till sig, och ingen verkade vilja lämna Passagen med mindre än en låda. Det var också precis vad som tilläts. Vagnen lastades med en del andra viner, men här gällde det att prioritera det som skulle ta slut snabbt. När vi var på väg ut strax efter 10.20 var lådorna slut (ett litet tillskott kom visst senare under dagen). Nu började alltså jakten på fler flaskor - Söderhallarna hade sålt slut på en kvart, Fältöversten likaså. Gamla hederliga Mörby Centrum hade dock fått bra tilldelning och kunde bidra med ytterligare sex buteljer vid elvatiden. Puh, dags att åka och jobba lite...

Nå, hur är då den här hyllade årgången? Jo, till skillnad från de fem senaste åren känns det här som ett renodlat lagringsvin. Färgen är svartröd med blåton och glycerolrika tårar. Doften är sluten, bråddjup - och lite hemlig, som det ibland kan vara med ung châteauneuf. Den mörka frukten är tät och fin, med betydligt mindre av syrahparfym än vanligt, vi hittar rondör av tjärpastill och svart oliv, och ett visst drag av söt frukt i alkohol (också bekant från châteauneuf). Smaken är knuten, rejält fruktig, snyggt torr, med imponerande balans av syra och ordentliga doser tanniner. Eftersmaken lämnar lakrits, salmiak, malört, och en efterhängsen, tätt tvinnad fruktkärna med ung extraktion av skal och kärnor, troligen också en hel del mogna stjälkar. Tanninerna känns fortfarande när allt annat tagit slut, en härligt tuff upplevelse! Aldrig har vi smakat det här vinet så nära en fullstor hermitage i sin seriositet. Det är alltså inte direkt lämpat att korka upp nu för att sörplas på egen hand.

Vi dricker vinet till en boeuf bourgignon och det funkar förstås bra. Och så blir vi nyfikna på vad som händer om flaskan står öppen ett dygn. Nästa gång ska vi smaka det jämsides med 2005 Yann Chave Crozes-Hermitage Le Rouvre. Det blir spännande...

2005 Crozes-Hermitage (Alain Graillot, Les Chênes Verts, Pont de l'Isère, Rhône)

15 kommentarer:

Henrik sa...

Hysteria, var ordet sa Bull.
Hade ett ombud som gjorde ett försök i Täby - kört. Sundbyberg - kört. Enligt SB:s hemsida fanns det mindre än 80 flaskor kvar i hela riket cirka 11.20.
Precis som Bordeaux-chimären ett gott argument mot de tillfälliga nyheterna.
Tack Kronstam, Röttorp och andra VM-sörplare.
Nåja, de har också gett ett och annat vin som jag vill ha ljumma betyg - och de ska jag jaga rätt på.

Frankofilen sa...

Le Rouvre har jag missat helt - var har ni nosat upp den? Låter spännande!

Ruso sa...

Var i hötorgshallen och beställde en La Tache. Jag har aldrig druckit en DRC, så nu eller aldrig. Prisutvecklingen lär väl fortsätta uppåt. Där var också Alain Graillot på allas läppar. Vi var väl 15 personer som hängde på låset. Nytt rekord?
Kom till Regeringsgatan 10:15 för att köpa Eroica, en riesling i samarbete mellan Ch Ste Michelle och Dr Loosen uppe i Washington State. Alain Graillot hann knappt landa på hyllan, men jag fick med mig en flaska.
Kul att höra att den har blivit "tuffare". Jag köpte 1994:an för 10 år sedan. Provade direkt och fann den närmast odrickbar. 7 år senare var det ett helt annat vin. Så håll i flaskorna ett tag, så får ni säkert en fin upplevelse.

finare & vinare sa...

Tillfälliga nyheter med journalisternas eldunderstöd är verkligen en vansinnig uppfinning. Som gjort för att skapa hypestämning, och så rullar snöbollen vidare, större för varje månad. Motsatsen är kanske Tryffelsvinets idé om att ta in små partier av lådor om sex flaskor. Det går för fort för att journalisterna ska hinna dra igång hypen. Så var det med Le Rouvre. Ett mail i boxen. Ett telefonsamtal till lokala butiken. Så var den saken var klar. Bra om man vet att man vill ha vinet.

Ruso, hur länge ska du vänta på din La Tache?
Tack för synpunkterna om Graillot! Tuffare var ordet.

Rune sa...

La Tache är inte i hamn än. Man kunde inte köpa i någon butik. 10:05 kunde man börja beställa. Jag, hoppas!
Vi är ett gäng "vingubbar", som mina barn säger, som har gått ihop om den.
2013 firar vi 25 år med "klubben". Det kan vara ett lämpligt tillfälle. I februari firar vi 20 årsjubileum, då blir det bl.a. vår gemensamma Ch Latour 1966, som vi ropade in på Christies 92.
Jag är mer en cab-typ än Pinot Noir. Mitt största Pinot Noir-ögonblick var 15-årig Corton 78 från Faiveley.
Hur länge skulle Ni vänta med en La Tache 04?
Jag är oerhört imponerad av er blogg, vilken härlig energi!, och läser med stort intresse. Keep up the good work!

finare & vinare sa...

Vår gamle kökompis H kryssade både La Tache, Richebourg, Romanée-Conti och Montrachet. Tänk om alla slår in! Men han har nog inte för avsikt att dricka vinerna... så det är roligt att höra att du har sådana planer. Hade man endast en flaska, skulle vi absolut vänta tio år, för säkerhets skull. Hoppas att vingubbarna är vid full vigör när ni firar trettioårsjubileum...

Ruso sa...

Ha! Ha! Jag ska höra med åldermannen. Ibland måste man kompromissa.

Monsieur Bordeaux sa...

Om det fanns mindre än 80 flaskor kvar i landet 11:20 måste jag köpa en lott. Efter att ha kammat noll i Sumpan fick jag en lyckträff i Rotebro så sent som 15:30 på väg hem. Jag trodde inte det var sant då jag såg de två flaskorna på hyllan, och med ovan utsaga förefaller det än mer otroligt. Trisslott blir det, och kanske V75 imorgon:-)

konjären sa...

Som jag redan tipsat om hos Frankofilen har jag uppgifter om att mer Graillot -05 kan vara på väg ut i butik på måndag. Ge inte upp ännu...

Claes sa...

Vadan denna fixering vid franska viner? Graillot måste väl ändå vara ett av de mest övervärderade vinerna i sin prisklass. Påminner mest om en billig kopia på Ojai's syrahviner från Santa Barbara. Jag rekommenderar en test.

finare & vinare sa...

Härligt, Claes, att du svär i kyrkan. Vi har aldrig druckit amerikansk syrah. Alkoholhalter på 15,5% har inte utövat större lockelse på oss. Men din kännedom på området, vilken tycker du vi ska pröva? Ojai Vernas Vineyard? Priserna på gårdens viner känns dock mer kompatibla med fin côte-rôtie eller hermitage, än med en crozes...

Claes sa...

Om ni inte testat kalifornisk syrah är Ojai Vernas ett utmärkt exempel. Låt inte alkoholhalten avskräcka. Thompson från Ojai är inte heller fel. Annat prisläge, det erkännes, men min point var att Graillots Crozes för mig är mer lik en kopia på Ojai än annan Crozes. Eftersom jag använder hela världen som ursprungsområde för mina inköp är det en högst tillfredsställande tanke.

finare & vinare sa...

Du är inte den första som nämner nya världen i samma andetag som Graillot. Prisläget på Ojai är väl helt ok om man gillar vinerna. Vi sätter upp dem på listan av fördomar som bör tacklas...

Anonym sa...

Hämtade idag ut min Crozes Hermitage 2005. När jag stod som nummer 1. i kön en tidig morgon för ca 14 dgr för att beställa en Whisky Port Charlotte.
Så fick jag tipps om Croez Hermitage 2005 av en herre som stod tvåa i kön. Kan för övrigt nämna att det var flera i kön som hade denna C.H. på sin beställnings lista. Men i allafall jag passade på att förutom Whiskyn även då beställa detta vin. Och döm om min förvåning när jag skulle hämta mina beställningar. Det visade sej nämligen att det endast kommit en 1. flaska C.H till staden jag bor i. Så här sitter jag nu med ett vin som jag själv aldrig kommer att dricka då jag ej tycker om vin. Och på andra ställen i staden sitter folk som är missnöjda, jag tänker närmast då på den herre som gav mej tippset := Men jag skänker honom en tacksam tanke och vi kommer troligen att mötas upp utanför systembolaget 1/12 då Mackmyra 06 släpps. Så jag får väl ta ett prat med honom då... ;)

Anonym sa...

Någon som vågat jämföra Graillot med Domaine des Entrefaux (Crozes) som släpptes i Oktober?