onsdag, november 07, 2007

2003 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano


Svartådalens naturbeteskött levererar igen! Små bitar oxfilé, med frästa trattisar, frästa rotsaker med balsamico och en risotto, stinn av parmesan. Svampen och köttet stekte i ankflott, rotsakerna i "peperolio" som bidrar med en syditaliensk hetta. Kvällens vin har vi smakat nyligen utan att skriva, men ikväll landar det verkligen helt rätt. Årgång 2003 börjar visa härliga mognadstoner, till skillnad från nollfyran som vi smakade hos Gambero Rosso i förrgår. Doften har utvecklats mycket sen vi först smakade från BS i maj förra året. Lyckligtvis köpte vi ett gäng när vi passerade Puttgarden förra sommaren, till 99 DKK.

Ikväll ges mycket snygga, balsamiska fattoner med mandel, nötter, mogna körsbär med en anstrykning av likör, och svampiga toner med tryffelkänsla. Smaken är rik, fyllig, len med lite lägre syror, mjuka chokladiga tanniner och tydlig mognad! Stall, mörk choklad och bitter lakrits kommer efterhand i den runda eftersmaken. Toscana 2003 levererar som så ofta snabb njutning och drickbarhet - om man är lagd åt det otåliga hållet. Vill man dricka nu direkt, så finns den fortfarande för beställning (enligt SB, kolla med Johan Lidby Vinhandel). Den är att föredra framför den lite knepiga nollfyran, som absolut behöver mer tid.

2003 Vino Nobile di Montepulciano (Federico Carletti, Poliziano, Montepulciano, Toscana)

1 kommentar:

Do Bianchi sa...

Finare Vinare, I just wanted to apologize for the erroneous geographical reference (now corrected) to your blog on mine! I don't know why I had that wrong (please ascribe it to my absent-mindedness!). I do have your blog in my blog roll and my Google reader and visit it often. In Italian you would say that was being a "salame."

Blog on!