söndag, november 11, 2007

2000 Riesling Geheimrat "J"


Detta ypperliga vin tog snabbt slut på släppdagen 1 november. Nyligen kom en extratilldelning med dryga hundratalet flaskor, så är man sugen på att smaka går det lyckligtvis ännu att få tag i fler. Vi har smakat en skvätt på det gyllengula vinet vid flera tillfällen under veckan. Doften är intensiv och rätt så mogen med honung, petroleum, mandel, jasmin, torkad frukt och gula äpplen.

Oj, nektar och glädje! Det bjuds på en rik, god smak med något avslipad, ändå mycket hög och limefrisk syra. Underbara mognadstoner speglar doften. 2000 är inte lika perfekt och kraftfull som årgång 2002, likt 2001 lite sirligare, denna gång med antydan till tunn och vattnig mitt. Eftersmaken smalnar av och handlar nästan enbart om lime. Detta är verkligen Spätlese Trocken i ordets sanna bemärkelse: rika aromer av den senskördade mognaden samsas med det torrt utjästa vinets betoning på fräschör och syror. Mycket gott!

Nästa gång smakar vi på årgång 2005. Vad vi tyckt om andra årgångar kan man läsa här.

2000 Geheimrat "J" Rheingau Riesling Spätlese Trocken (Weingüter Wegeler, Oestrich-Winkel, Rheingau)

1 kommentar:

anders wennerstrand sa...

Grattis till nektar och glädje ;-)

Svårslagna aperitifer, de här vinerna. Ni slår huvudet på spiken här: Senskördat och aromatiskt, men med utjäst syrlighet som nyper till vid tungroten. Att det ska vara så enkelt...

Tack för tipset om att den kommit in igen. Så fort någon annan lagrar flaskor åt en gäller det att passa på.