fredag, november 09, 2007

1999 Hochheimer Stielweg Riesling Spätlese


Sällan har det väl funnits så mycket så mycket högklassig tysk riesling att köpa i detta land? Wegelers underbara Geheimrat "J" är tillgänglig i hela tre årgångar, samtidigt! Goda, nysläppta 2005 Winkel Jesuitengarten bör inte heller missas. Två nollsexor från Josef Leitz. Tre nollfemmor från Robert Weil i BS. Bara några exempel - och så detta mogna vin från Franz Künstler, som fortfarande finns att köpa, ett par tre månader efter lanseringen.

1999 Hochheimer Stielweg har en rikt guldgul färg. Den generösa doften ger burkad fruktcocktail, färsk mango, moget päron, lite sumpiga (men goda) inslag och en lagom petroleumkaraktär som drar åt bensen och fotogen. Smaken är rik, utvecklad och bjussig. Mango och päron kommer tillbaka - doft och smak är i balans. Det finns en liten restsötma, och syran är på gränsen till för låg, i vår smak. Det är ämabelt, men inte direkt stringent. Till mat hittar vi två riktigt goda matchningar: först rökt böckling på knäcke - två oljiga smaker med sälta och sötma möts på ett fint sätt. Sedan gösfiléer i munsbitar, vända i grahamsmjöl och stekta med smör, persilja, dill och citron - nu känns syran plötsligt lagom, och vinet ackompanjerar fisken på samma mjuka, sköna smaknivå.

1999 Hochheimer Stielweg Riesling Spätlese Trocken (Franz Künstler, Hochheim, Rheingau)

1 kommentar:

Anonym sa...

Lustigt - ni har en mikrofon hos Anders Wennerstrand och tydligen en webkamera hos mig.
Menyn förra helgen - stekt gös, låt vara med en syrlig beurre blanc, till det nämnda Künstler. Vi drack ett glas före maten och sa: elegant, gott, men lite för lite syra.
Sedan kom gösen och vi sa: Nu blev det mycket bättre, nu kom syrorna och nu blev det balans.
En flaska kvar - synd att jag inte är helt svag för böckling.