söndag, december 31, 2006

1996 Bruno Paillard Brut Assemblage


I år firar vi nyårsafton med tema Italien. Och ingen regel utan undantag. Redan till brödpinnarna och nötterna gör vi en avstickare till Reims. Italien är underbart - men de godaste bubblorna kommer från champagne. Och dem Bruno Paillard jäste 1996 är i toppklass. Paillard är en extremt kvalitetsorienterad utmanare till de stora massmärkena. Mycket bra för pengarna, och liksom Selosse alltid med degorgeringsdatumet tryckt på flaskan. Minst tre månader bör man vänta, helst längre förstås. Vår flaska degorgerades i oktober så det är inte konstigt om den tycks ung fortfarande. I en glaset fin tät mousse, små bubblor, ljus färg med gyllene reflexer. Intensiv doft dominerad av mörkt bröd som pumpernickel och mjuk pepparkaka, mineral och torkad frukt. Smaken är ovanligt torr, men inte det minsta snipig, istället ett rent under av elegans. Super! Vi passar på medan den unika årgången finns kvar. Nästan lika god som vår andra favorit just nu, Comte Audoin de Dampierre från samma år, som är lite mer mogen.

1996 Bruno Paillard Millésime Brut Assemblage (Bruno Paillard, Reims, Champagne)

9 kommentarer:

Yatzy sa...

Ojojoj. Drack detta igår. Degorgerades december 2006 och akompanjerades av hummer så den kom till sin rätt. Som ni påpekade i senare text om den här så har den här framtiden för sig.

Finare Vinare sa...

Visst är det bra! Vi tog en till på annandagen 2008 och det är ju fortfarande ett tufft vin. Den här gången tänkte vi på röda äpplen, kavring och valnötter...

Yatzy sa...

Önskar att jag köpte fler. Vet ni om vi får en retur på detta på SB?

/ Jakob

Finare Vinare sa...

Jakob - vinet har redan lanserats ett par gånger så nu är det nog kört. De famösa nittiosexorna ser vi nog tyvärr inte så mycket mer av på SB. Varför inte ta 1996 Palmer på magnum eller 1996 Fresnet-Juillet...

Yatzy sa...

Check på båda, ligger i källaren. Som sagt, de sista har nog rullat förbi. Sista var väl Krug i Nov. Kanske om man har tur kommer något mer kul från denna årgång i år.

Yatzy sa...

Förresten, nu när vi ändå är igång, då vi har nyhetstorka nu så har jag hittat några goa grejer bland beställningsnyheterna.

Vad tror ni om:

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=75268&Butik=0&SokStrangar=

?

Finare Vinare sa...

Absolut intressant, även om vi brukar föredra Jadots Beaune Boucherottes (som vi också lagt undan ett gäng av). Men 2005 Clos des Coucheraux borde förstås provas. 2005 Clos Vougeot, anyone? ;-)

Anonym sa...

Har källare, Karlaplan nedere Gärdet, tidigt 50-tal atomkrigs shelter. 15-16 grader, mörkt, väldig låst och god social
kontroll, vi är många som gillar vin i vårt hus om 10 lgh.

Avnjöt en henriot 1996, förra veckan. Attans orange-gul färg, mättat moget vin, ej oävet men attans potent senior till champagne.

Har även några Paillard Mill. 1996 75 cl, vilande i atombombs-säkra
15-16 C, året runt.

Ska de vila vidare, tänker mig min 75 års dag om 37 år.

Vad tror du är bäst för mina små vilande vänner i källaren?

Finare Vinare sa...

Hej! De senaste Henriot -96 och Paillard Assemblage -96 kändes rätt färdiga för konsumtion - i vår smak. Gillar man mer utveckling hänger de nog med i typ tio år till. Vem vet, kanske mer... men hur de är om 37 år har vi inte en susning om, och det är inget vi tänker utforska ;-)