söndag, december 03, 2006
1999 Drouhin Volnay-Chevret Premier Cru
Långkoket har stått på i två och en halv timme och lammbogen faller självmant av sina unga ben. Köttet har puttrat i merparten av Rémi Jobards ogina, gröna och snipiga, dessutom dyra bourgogne blanc - och hönsbuljong, vitlök, örter, persilja med mera. Därtill puré på persiljerot och bönvinägrett. Lite dijonsenap bredvid. Nu är stunden kommen att prova en Côte-de-Beaune från Drouhins hyllade 1999 - frågan är om den är färdig att dricka än? Dofterna är diskreta. Först kommer ur glaset en animalisk puff med lite fårfett, en aning rök, sen blandade dofter från ost- och charkbutiken. Lakrits från rostade fat, hallon, jordgubbar och en blommig doft som av violer. Efterhand lite steniga och järniga mineraltoner. Smaken har hög syra, koncentrerad och matkrävande struktur. Den största kicken är eftersmaken, som är intensiv och lång med goda hallon. Vinet bjuder inte på mognadstoner av höstskog än, men funkar fint till kvällens mat. För att få en ännu större upplevelse kan det vara idé att spara vinet ytterligare fem år.
1999 Volnay-Chevret Premier Cru (Joseph Drouhin, Beaune, Bourgogne)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar