söndag, december 23, 2012

En julberättelse


I framtiden kommer vi att sitta framför brasan och säga till varandra: tänka sig hur tokigt det var på 2010-talet. På den tiden skulle varendaste svensksåld vinflaska in och vända på Systembolaget innan man fick gå dit och hämta ut dem. Fast till skillnad från exempelvis Postens utlämningsställen - som vi ju vet jobbar enligt fasta porto-tariffer - så skulle Systembolaget ha nitton procent extra, oavsett pris!

Påslaget kunde väl betraktas som normalt för en aktiv återförsäljare med lagerhållning och hyllplats. Men för en passiv och riskfri tjänst som snarast påminde om godsutlämning - det vi talar om här är förstås "beställningssortimentet" och "privatimport" - så var det inget annat än oskäligt. Inte minst som importörerna själva fick betala för logistiken. Systembolaget gjorde helt enkelt inte skäl för de pengar de tog ut. På kostbara viner kunde effekten bli flera hundra kronor per flaska.

De svenska importörerna hade klena chanser att konkurrera på lika villkor med sina kolleger i resten av EU, trots att frihandel ansågs vara en del av poängen med unionen. Hur de än räknade fram och tillbaks och skar ner sin egen avans lyckades de inte matcha priserna på kontinenten. Ändå frodades en efterhängsen myt om att dyrare viner var billigare på Systembolaget. Det var sällsamt hur den hade lyckats överleva så länge.

Nu i framtiden finns Systembolaget fortfarande kvar som en ganska stor aktör bland många andra. Det statliga bolaget säljer huvudsakligen sådant som går under namnet "Branded Beverage of Unspecified Origin" - vinliknande och andra produkter speciellt framtagna för att passa en bred marknad, som till slut befunnits vara likgiltig inför dryckernas bakgrund. De populära produkterna manipuleras och smaksätts på olika sätt tills beställaren är nöjd.

Alla vi som gillar vin i bemärkelsen "autentiska drycker av jäst druvsaft från en given plats" kan idag handla direkt av de svenska importörerna.  I och med att de fick börja sälja direkt till slutkund fick de äntligen också en ärlig chans att konkurrera på lika villkor och ta ut en hälsosam avans utan att priset för den skull blev högre än i resten av EU. En mellanhand räckte ju alldeles utmärkt. Ja, det visade både distansförsäljarna och de utländska kollegerna för flera decennier sedan.

God jul, vinvänner! Ikväll lagar vi gås som på bilden.

11 kommentarer:

Italienska viner sa...

Hehe, skön profetia. Dessvärre är jag rädd att det möjligtvis blir er W och vår E som kommer att uppleva en dylik förändring. Det verkar gå trögt med förändringar och min teori är att det var Harry Franzén och Ny Demokrati som sabbade allt i början av 90-talet med sina "Fri sprit och bredare trottoarer"-kampanjer.
Men men: "We'll always have The Continent". ;)

God Jul på er också och dra nu för guds skull korken ur något italienskt till "la oca"!

/Patrik

Winepunker sa...

Håller med om att myterna kring Bolis är lite märkliga, inte bara "dyra viner är billiga" utan också "sortimentet är i världsklass" har envist bitit sig fast trots att det är uppenbart fel. Upprepar man en lögn tillräckligt ofta blir det en sanning till slut. Man måste ge Bolis & monopolisterna en eloge för sin effektiva desinformationskampanj, alla undersökningar (beställda av Bolis eller andra) visar att rådande läge har stöd bland den breda allmänheten.
Jag tror tyvärr vi kommer att få leva med taskigt utbud, överpriser och en misshandlad importnäring i decennier framöver. Att slå hål på myterna och tvinga fram en förändring är omöjligt när folkvalda, myndigheter, press och oinformerad allmänhet står på samma sida.

Skall det ske en förändring måste det ske underifrån, men det är sannerligen inte lätt. En langare som Caviste skulle få problem tror jag om volymerna drogs upp rejält. Det går så länge man seglar under maffians radar men sticker man upp trynet för mycket går det nog illa.

Henrik sa...

Politisk post eller julsaga ungefär lika trolig som sagan vi nu ska fira?
Tack vare Europa bryr jag mig mindre nu än för ett par år sedan.
Kan för övrigt meddela att krog här i Kuala Lumpur nog gått på kurs hos SB eller valfri svensk restauratör - drygt 700 spänn för Riserva ducale d'oro ...
Tack för Tiger, så jag.
God Jul!

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Hej där,

Jag är i grund och botten en hängiven motståndare till Systembolaget, även om det för den allra vanliga konsumenten som "bara vill ha ett enkelt billigt vin" finns en fördel med det.
Däremot har Systembolaget totalt misslyckats med de kunder som verkligen är intresserade av vin. Men den diskussionen kan vi lämna därhän just nu.

En sak kanske ska korrigeras. Det är sant att Systembolaget har ett generellt påslag på 19% på alla varor, oavsett inköpspris och oavsett hur mycket eller lite de gör för varan (exempelvis knappast något för beställningsviner).

Men det är inte ett högre påslag än vad majoriteten av tyska och danska vinhandlare har, dessa lägger i regel på över 20% på sina viner.
Däremot har de lägre alkoholskatt, vilket såklart prismässigt slår till kundens fördel. Men den fördelen handlar inte om danska och tyska handlares välvillighet, utan mer om skattesystem.

Michel

Anonym sa...

Jag håller med till 50%, naturligtvis är det super opraktisk att vi inte kan handla vin i mataffären och jag betalar naturligtvis aldrig mer än 99 kr för min produttori, petrolo eller pelissero, men jag slipper gerna synet av alla Alsace viner som står till 3 för 110 kr och smakar sämre än SBs sämsta bib och personal som inte vet något om det vin som säljs. Jag har tx aldrig haft så stor andel vita i källaren som sedan mitt flytt till Bolis, försök hitta en bra vit tysk i et dansk supermarket...men naturligtvis saknar jag den direkte kontakt til Carlo och drengene hos suenson, men ta bort Bib från Bolis och vi har ett utbud som är verkligen bra för almena man..
God jul / dansken

Carlo sa...

Science fiction ja, men: er der nogen, der har nogensinde spurgt sig hvad ville der ske i Sverige, hvis monopolet blev afskaffet ? ville landet gå i stå for seks måneders kollektive rus ? hvilke tragedier og katastrofer frygter man ? hvorfor har regeringen og svenskerne så lidt tillid til sig selv ? hvad er man bange for i et af verdens ("verdens") mest civiliserede lande ?

Anonym sa...

Nog låter det fint, men det som är mest science fiction i historien är ändå att tro att EU och den inre marknaden kommer att finnas om ett par årtionden. Snarare får vi nog ställa in oss på betydligt svagare sortiment i Sverige, oavsett om systembolaget finns kvar.

Nick Shay sa...

...om EU faller, vilket kan vara fullt rimligt inom de kommande 30 åren, så gissar jag jag att en inre marknad är det som kommer att överleva. Värre då för strukturfondsmedel, CAP, GUSP, EMU och andra viktiga förkortningar. Internethandeln är här för att stanna. Man kan t o m säga att tyska näthandlare är gemenskapens kärna.

Anonym sa...

Finns det något parti eller någon politiker som driver frågan om avskaffandet av SBs monopol?

Björn sa...

Rubriken fick mig in på analogispåret men jag blev ändå inte särskilt besviken. Trevlig läsning, även om budskapet är ett starkt ifrågasättande. Jag hoppas att Magdalena Gerger läser er blogg, åtminstone den här gången.

Michel, jag är inte en lika hängiven motståndare till Systembolaget som du, och jag ser faktiskt möjlighet till fördelar med att behålla monopolet, för även om jag är en anhängare av marknadsekonomi så finns det faktiskt påtagliga nackdelar med att vi släppt marknadskrafterna fria i vissa fall och på vissa områden. Fördelarna med Systembolaget kan också bli ännu fler, och nackdelarna kan till stor del elimineras. Särskilt om utvecklingen fortsätter på det inslagna spåret, med internetbeställning för beställningssortimentet m.m. Dock vore det ju klart önskvärt om man bl.a. hörsammade budskapet i detta blogginlägg. 19% är rena rånet, och jag är övertygad om att t.ex. en tysk vinhandlare skulle kunna pruta ordentligt på sina ca 20% under motsvarande förutsättningar.

Carlo sa...

Hej: min pointe er/var om der er nogen der har studeret eller lavet en prognose om hvad der ville ske rent samfundsmæssigt hvis salget af vin blev givet fri ?? Samfundet har sikkert ændret sig siden monopollovene blev vedtaget og idag er der andre perspektive og problematikker, der gør sig gældende.

Hvis SB passer demokratiks til flertallet af befolkningen so be it
men jeg efterlyser en evt. studie om konsekvenserne for frihandel med alkohol. Siden monopolet blev indført er der kommet cocaine, on line betting, poker, x faktor og mange andre ting der optager folk.....