lördag, december 01, 2012

2011 Bourillon d'Orléans Vouvray La Coulée d'Argent Vieilles Vignes Sec


Alltså det här med att blogga och twittra. Eller kanske vi ska vänta med den diskussionen till en annan gång? Fast den mest pålitliga drivkraften är väl antagligen att man har något på hjärtat. I flera bemärkelser alltså.

Och möjligen är det förälskelsefasen som är det allra mest spännande med vin. De där dagarna när man känner att man är på väg att trilla dit ordentligt. Men för att det ska slå gnistor krävs något speciellt. Vouvray har det.

2011 Bourillon d'Orléans Vouvray La Coulée d'Argent Vieilles Vignes Sec doftar pur ungt och helt charmerande - så typiskt för ursprunget. Vit äppelblom, kalkstensvägg, gråpäron och kvittenfrukt. Några droppar honung och grand marnier om man sticker näsan djupt i glaset.

I munnen ett finstämt vin, helt juvenilt med mjuk röst och direkt adress. Sirliga syror, ljuvlig frukt, kritiga mineraltoner, antydan till restsötma och en gnutta sälta i den eleganta eftersmaken. Så omedelbart gott och underbart att dricka redan nu!

Försöker man sig på att jämföra ur minnet med Domaine Huëts 2011 Vouvray Le Mont (som vi drack rätt nyligen) så har det vinet en tydligare struktur och större kraft. Det här är mer åt det mjuka silkiga hållet, men inte mindre enastående för det.

Janake via BS, 129 kr.

3 kommentarer:

Nick Shay sa...

Intressant. Och redan beställt. Hade viss förhoppning att Vinunic skulle erbjuda Huets elvor, vilket faktiskt utlovats på just denna sida. Verkade dessvärre inte som att det blev något av det. Får nöja mig med detta som substitut.

Finare Vinare sa...

Nick - vi tror bestämt att du kommer att gilla detta.

Huets elvor finns att beställa från Atomwine. Inte lika sinnessjukt bra som tiorna men bra nog. Och sista årgången från Noel Pinguet...

Johan C sa...

129 måste ja säga är riktigt shysst pris, visst det är ju inte i klass med huet men i min bok är de sjukt bra