söndag, december 02, 2012

2010 Hudelot-Noellat Bourgogne Rouge


Sommelierskrået har ett imponerande välutvecklat flockbeteende. Likt pingviner i storm stretar de alla åt samma håll. Idag är det bourgogne som gäller och helst inget annat. Men inte vilken bourgogne som helst. Grand Cru ska det vara, och helst inget annat. Fast bara från de rätta producenterna. Såklart.

På Twitter pågår en inofficiell tävling i hur många gånger man kan koppla ihop sitt eget namn med en bourgogne grand cru. Instagram bågnar av bevis på att man varit i närheten av en Musigny. Kanske hoppas man att stjärnglansen ska smeta av sig på det egna förklädet, lite som när alla champagnetorskar ville heta "Krug" för ett gäng år sedan.

Konstigt nog twittras det inte lika mycket om att man har druckit bourgogne rouge som om Musigny, även om det rimligen borde konsumeras många fler flaskor. Den kostar så att även en nybakad sommelierstudent har råd och har därför ingen status som man kan dra nytta av i det sociala varumärkesbyggandet. Men tänk om den är jättegod i alla fall?

Vi har provat flera Musigny på sistone (dock utan att twittra bildbevis) men vill ändå hävda att 2010 Hudelot-Noellat Bourgogne Rouge är jättegod. Ja, helt enkelt underbar! Den bjuder på eleganta krydderier och charmerande rödbärig aromatik i såväl doft som smak. Fint sötmogen frukt i en lätt kropp med finlemmad struktur. Inte alls kartigt eller grönt, bara rent och syrligt, friskt och harmoniskt. Och vansinnigt drickbart.

Ännu bättre än förra årgången. Mer hitåt, tack.

Theis Vine via SB 1 december, 185 kr.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Fortsätt gärna att skriva om bra Bourgogne rouge (och blanc). Det är minst lika intressant att få tips om bra viner i den prisklassen som Grand Cru.

Anonym sa...

6fl av 09 försvann som "dug for solen" dvs alldeles för snabbt så nu har jag beställt betydligt fler som säkert är borta alldeles för snabbt också, så frågan är hur står den sig om 2-3 är ? Dricka hälften nu och spara resten eller hur gör ni ?

Anonym sa...

Och BTW det är en ganske saftig prishöjning vs 09 i alla fall i %, men 09 var vel också för lågt satt eller ?/dansken

Finare Vinare sa...

Ja, det är ju nästan svårare att hitta riktigt bra bourgogne rouge än riktigt bra grand cru... och därför så kul att Theis introducerat Hudelot-Noellat på SB. Man kan ju hoppas på att Moestue gör något liknande med Marquis d'Angervilles Bourgogne Rouge.

Vi sneglade lite på Leroys röda 09a i släppet, men Ulf Jansson menade att den inte var något att dricka på ungcharmen och inte riktigt försvarade priset så vi släppte det spåret.

Hudelot-Noellats 10a är minsann ännu godare än förra årgången rakt upp och ner - dvs ännu svårare att låta bli ;-) Men visst ser det lovande ut för kortare lagring. Vi har sparat fyra flaskor av 09an att dricka inom några år.

Priset ja... visst är det billigare i Frankrike, men i en svensk kontext har vi inga invändningar. Den lilla skörden 2010 motiverar en liten prishöjning.

Anonym sa...

Tack för rekommendationen den ska köpas! Provad cuvee Margot 09 i veckan till köttfärssåsen och tyckte att den var god och trevlig för priset. Har du provat den från 2010?

Martin P

Ingvar Johansson sa...

Pingvinmetaforen är inte helt lyckad . Pingvinernas flockbeteende handlar att hålla ihop. Solidaritet med gruppen är en förutsättning för individens överlevnad. Som du beskriver sommerlierskråets flockbeteende påminner det mer om fiskmåsar. Vinet låter betydligt trevligare

Finare Vinare sa...

Martin - nä 2010 Olivier Leflaive Cuvee Margot har vi inte provat. Någon annan som har?

Ingvar - bra att du håller ordning på metaforiken. Vi funderade ett ögonblick på hur pass välfunnen den där bilden egentligen var, men det var kul att föreställa sig sommeliererna som pingviner i sina korta tävlingsjackets (enligt Sören Polonius "den fulaste kavaj jag någonsin köpt").

Tror bestämt att vinet skulle passa Billigt Vin.

alsace-wine sa...

Tack för tipset, precis vad jag behöver! Beställt och klart. Har du någon W-S 08 kvar?

Finare Vinare sa...

Hej! Målsättningen var att lägga undan båda de oöppnade flaskorna. En ambition som nesligen sprack då S fann vinet så gott att hon inte kunde låta korken vara. T kunde bara instämma, men lyckades till slut rädda den sista flaskan :)

Den halva slatt som följde med hem från måndagens provning höll stilen hela veckan ut. Imponerande!

https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=941431

Finare Vinare sa...

Förresten, är det inte en flock pingviner som syns där längst borta?

Ingvar Johansson sa...

Med tanke hur utspridda de är så lär de inte bli långlivade...

Anonym sa...

Härligt, låter lovande. Ångrar nu dock att jag bara beställde 5 flaskor. Måste ta mig till Passagen och kolla om jag kan plocka upp någon mer.

/Robert

Anonym sa...

Fast borde en Premier eller en Grand Cru inte vara mycket bättre än en Bourgogne Rouge, och mer drickbar, och jättegodare eller helt enkelt ännu underbarare? Är Barcelona bättre än Gefle i fotboll? Eller är Gefle lika underbara? Ja, det är upp till var och en. Kanske pratar vi om prisvärdhet nu. Bor man i Gävle, så kanske det är prisvärt att gå på match där, jämfört med att åka till Barcelona (flyg, biljett, hotell, mat mm) Men visst är Barcelona och Musigny underbarare, mer häftigt, mer status än Borgogne Rouge och Gefle? Jag drömmer i alla fall om Musigny och Barcelona!

Pelle O sa...

Klart man får drömma, men har man årskort på Strömvallen så kan man väl skriva en rad om det istället för posta en suddig bild på när Barcelonas spelarbuss svischar förbi? :-)

Finare Vinare sa...

Anonym - visst känner man väl igen skönhet när man ser den? Ett fint sandslott på stranden, eller antikens Parthenon - båda kan ge en upplevelse som man inte ville vara utan. Inte skulle du väl degradera sandslottet till "prisvärt" bara för att Parthenon är ett större bygge? Den här enkla bourgognen är vacker, något man inte kan säga om alla grands crus. Den har något som klickar till känslomässigt och gör att vi skriver om den. De flesta viner har inte det.

Det handlar kanske om livsinställning. Att kunna njuta av det man har just nu utan att i samma ögonblick tänka att gräset är ännu grönare på andra sidan.

Anonym sa...

”Om man drömmer om Paris, hamnar man på någe vis, likt förbannat i Hudiksvall”.

Andra finner ju samhörighet i olycka och misär. Till exempel alla gaisare.

Andra hävdar att de uppskattar konst och artisteri, men får aldrig se det; Öisare. De skulle säkert uppskatta Bourgogne Rouge.
Gaisare skulle säkert av ideologiska skäl undvika detsamma. Håller man på något annat lag i Göteborg är det troligt att man dricker ”Chill out”.

Anonym sa...

Haha, vilka kåserier!

Inget fel på Strömvallen, även om jag själv föredrar Söderstadion.
F.C. Barcelona känns väl lite väl mycket Disney, gör det inte?

/Robert

Andreas Larsson sa...

Sommelierskrået gaddar ihop sig och älskar bourgogne hela bunten, bloggarna då?
De är samma skock pingviner som öser kärlek över Beaujolias, Sicilien och dessa naturliga amforaviner...
:-)
Det är tur att man som överste über-pingvin är helt otrendig och gillar Bordeaux...

Seniorstekarn sa...

Och jag gillar Aussivin och Bourgogne. Och Bordeaux, Kalifornien, Argentina och Italien. Dessutom är vinerna från Rhonedalen superba, liksom från Tyskland och Österrike.

Varför är så många sommelierer och bloggare så inskränkta?

Anonym sa...


Ja, vad ska jag säga. Jag måste nog hålla med Andreas Larsson och superstekaren och lägga till att det känns lite uppblåst av Finare Vinare att tro att bara den egna smaken är den rätta. Tänk om dessa "pingviner", som du så översittande och föraktfullt kallar dem för, både tycker väldigt mycket om vinerna från Musigny och dessutom har råd att köpa dem. Skulle de inte få göra det då?
Vem säger att du har rätt?
Har inte de också rätt?
Det är nog troligen mest så att du är avvundsjuk över att de har råd att dricka Musigny och du inte har det. Såvitt jag kan minnas, har jag inte sett så många poster om det vinet här. I alla fall inga där du själv har köpt vinet, så som sommeliererna gör.

Anonym sa...

Köper alla sommelierer sina musigny? Är inte själva grejen att vara sommelier att kunna dricka gratis?

Dock tycker jag att Larsson också hade en poäng! :)

mvh
Frank

Finare Vinare sa...

Andreas - häromdagen fick vi höra att "naturliga viner är för geeks som inte har råd med riktigt vin". Och det är väl ungefär så delar av sommelierskrået tycker. Andra halvan häller hantverksviner från Sicilien, Beaujolais, Loire och Friuli för allt vad tygen håller. Sällan har man sett maken till polarisering! Vi vill framförallt försvara rätten att slippa välja sida.

Seniorstekarn - flera bloggare (Italienska Viner, Piu Rosso, Billigt Vin, Wine Virtuosity) är onekligen ganska hårt nischade, vilket knappast är samma sak som inskränkta även om ett par skygglappar förmodligen behövs ibland för att lyckas hålla sig till ett område. Vi klarar det i alla fall inte.

Men generellt sett får man nog påstå att vinbloggar gjort stor nytta för att presentera och belysa områden som inte redan är så allmänt kända som de du räknar upp. Vi kan dra exempel som Friuli, Alto Piemonte, Basilicata, Sicilien, Ahr, Rheinpfalz, Languedoc, Schweiz, Ungern, Grekland, Madeira. Och det är väl allt annat än inskränkt?

Anonym - vi inte bara tror att den egna smaken är den rätta. Vi vet. Det finns ingen annan smak som är rätt än den egna. För dig, och för oss. Det är också utgångspunkten för den här bloggen. Vår smak.
Stämmer den med din så följ oss, annars låt bli.

Känner du oss det allra minsta så vet du också att förakt, uppblåsthet, översittande och avundsjuka inte alls är något för oss. Vi hyser en viss affektion för den här flocken av "pingviner", tro inget annat :)

Frank - vad tjänar egentligen en svensk sommelier? Comte de Vogues Musigny kostar 4000 kr flaskan...

Henri sa...

Tack för en bra blogg, läser den regelbundet. Ni brukar vara träffsäkra på Bourgogne, men denna gång vet jag inte vad som hänt. Köpte en testflaska av Hudelot-Noellat, med förväntan korkade jag upp den förra helgen, men tyvärr var både smak och doft platta som en pannkaka. Tja man fick i varje piffa till glöggen med lite rödskjut...God Jul!