onsdag, december 05, 2012

2009 Castello di Monsanto Chianti Classico


Vi är alltid på jakt efter sangiovese som den egentligen var menad att smaka. Och så gärna ett par säckar ved till kakelugnarna för att mota midvinterkylan. DN på nätet inskärpte att det kunde vara förenat med livsfara att ge sig ut med bilen idag. Givetvis måste vi utmana ödet och kolla hur illa det verkligen var. Värst var nog backen upp från garaget, men sen gick det bra. Åtminstone om man höll sig till huvudgatorna.

Hemma igen med brasveden sprakande och 2009 Castello di Monsanto Chianti Classico i glasen. Redan sniffet känns betryggande. Så här ska en riktigt bra sangiovese dofta. Svart te, körsbärskärnor, mogna surkörsbär, rosenblad, salvia, grusväg och pomeransskal samt en aning av kryddnejlika. 

I munnen en avrundad och behagligt fruktgenerös krabat som ändå har utmärkt grepp och fördjupad mineralkänsla, utan några störande ekfatstoner eller alkoholvärme från årgången. Lagom utvecklat redan nu med en härligt läskande drickbarhet. Rackarns gott för alla som gillar the real deal (ping till er uppskattade 2009 Cerbaiona Rosso). Här blir det påfyllning.

Bristly via BS, 149 kr.

ps. Frankofilen gick lös på riservan ungefär samtidigt.

Inga kommentarer: