onsdag, mars 07, 2012

2010 Battenfeld-Spanier Frauenberg Riesling GG


Rheinhessen är inte bara Keller, Keller, Keller. Det finns fler goda skäl att noggrant reka av närområdet runt Flörsheim-Dalsheim och Westhofen. Med viss överraskning kunde vi konstatera att 29-årige Florian Fauth och hans Weingut Seehof redan spelar i den absoluta tysklandseliten - men fortfarande säljer sina viner till kompispris då han ännu inte är med i Verband Deutscher Prädikatsweingüter.
En stigande stjärna med etablerat medlemskap i VDP är den tio år äldre Hans-Oliver Spanier. Vi häller upp varsitt glas av hans 2010 Frauenberg Riesling Grosses Gewächs från Nieder-Flörsheim.

En enda klunk: wow, här är vi ju på en svindlande kvalitetsnivå! Vinets personlighet påminner en del om Huëts 2010 Vouvray Le Mont Sec - och då tänker vi närmast på den puristiska kombinationen av intensiva citronskal och mängder av kalksten. Men på nosen hittar man också en liten örtkvist, en vit tulo-pastill, några droppar honung och ett par små smultron.

Upplevelsen i munnen är klart mer muskulös och citruspräglad än Kellers tior, men fortfarande stannar procenten på tretton och märks inte alls. Det finns absolut ingenting fläskigt eller fruktigt med det här vinet - senorna och benen är helt frilagda. Vi imponeras av smakens fokus, koncentration och längd - egenskaper som drivs på av den kalkiga stenigheten och de klockrena citrussyrorna. Till slut levereras en kryddig, grapefruktbitter kick bak i gommen innan den långa, oerhört mineralstinna eftersmaken tar vid.

Ja, kära nån! Det är bara att lägga ännu ett namn till listan av favoriter från Rheinhessen...

Riesling & Co, €29,90. Belvini, €32,90, Atomwine, 299 dkk.

3 kommentarer:

J sa...

Kära nån, in deed. Tar det då aldrig slut?
Det är ju förstås fantastiskt, om det inte hade varit för den stackars plånbokens skull. Däremot är det oerhört irriterande att hela tiden behöva revidera sin planerade beställning till Tom, så ni får gärna lugna er ett tag. ;-)
(Påfyllningen av allas favorititalienare hinner väl ta slut innan jag äntligen får iväg min beställning.)

Anonym sa...

Battenfeld Spanier är högst sannolikt tillgängligt via monopolet senare i år...

Finare Vinare sa...

Ser man på. Berätta mer...