söndag, mars 25, 2012

2005 Mastroberardino Taurasi Radici Riserva


När det "moderna vinitaly" känns ungefär lika hippt som Berlusconis hårimplantat, får man vara desto gladare åt de egendomar som försvarar traditionerna. Igår korkade vi upp en flaska som besatt den där åtråvärda förmågan att berätta på ett djupare plan - en historia om jorden, druvorna, människorna, naturen och kulturen. Inte bara en god dryck, utan något verkligt gediget och meningsbärande.
Nog för att den upplevelsen får hjälp på traven av lite förkunskaper, men på samma gång finns hela rasket liksom kondenserat i glaset - färdigt att upplevas med sinnena.

2005 Mastroberardino Taurasi Radici Riserva har redan en god komplexitet och utveckling på nosen. Här får vi en seriös uppvisning på temat "terroirkänsla, autenticitet och traditionell fathantering" - med bland annat örter, tobak, lakrits, te och bränd jord. Det är ett härligt djup i frukten, som förenar körsbärskärnor med surkörsbär, mörka plommon och några russin. Inom en timme öppnar doften upp på vid gavel - vi kunde inte önska oss ett bättre uppförande. Nu tillkommer också fina mognadstoner av svamp och undervegetation.

Trots att förväntningarna vid det här laget är på topp, vankas inte skymten av besvikelse i munnen. Det märks med en gång att den här versionen av Radici Riserva är ovanligt tidig i sin tillgänglighet. Attacken är tät och fruktig på ett helseriöst sätt, syrorna friska och spänstiga som bara italienare kan. Bland aromerna finner vi bergamotte, blodapelsin, mörka surkörsbär och mörka plommon. Tanninerna får oss att tänka på örter och jord, och det finns massor av tuggbart extrakt och lysande mineraler. Ja, den här smaken bjuder prima motstånd, och den belönar lika rikligt.

Och viktigast av allt: hela vägen till sista klunk håller den intresset på topp, och förmedlar en känsla av att vara med om något meningsfullt. Inte varje dag det händer, vi kan bara svara med tacksamhet.

Ännu en gång bevisar aglianico att den hör till världens stora druvsorter. Och Radici är ett av Italiens mest intressanta viner.
All heder åt Mastroberardino!

12 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Hvor herligt! Vi havde en lignende oplevelse med 05-normalen, Mastroberardino rammer plet med deres stil - traditionelt men med lidt mere krop end fx d'Angelos aglianicoer fra basilicata.
Vh Niels

Martin sa...

Tips på var man lättast och bäst köper Mastroberardino nuförtiden? Har för mig att tryffelsvinet importerade tidigare, men inte längre va?

Finare Vinare sa...

Så vitt vi känner till är det fortfarande Tryffelsvinet.
Men de har inget att sälja just nu, så kolla här:

http://www.vinumnobile.de/catalogsearch/result/index/?p=1&q=mastroberardino

1999 Radici Riserva för €31 är ett kap.

Frankofilen sa...

Nollfemman kom väl i september förra året? Så det borde dyka upp något som vanligt i släppen efter sommaren, hoppas jag.

Finare Vinare sa...

2006 Radici imponerade stort när vi provade med Piero Mastroberardini för ett år sedan:

http://vinare.blogspot.se/2011/03/taurasi-radici-med-piero.html

Så det är ju med viss förväntan man ser fram emot riservan....

Anonym sa...

Har för mig att det tidigare har pratats om flaskvariation och korkdefekter här när det gäller Mastroberardino - hur orolig ska man vara för det?

Italienska viner sa...

Belvini är riktigt billiga:

http://www.belvini.de/pinfo.php/pID/10261/mastroberardino-radici-taurasi-riserva-rosso-docg-1999.html

/Patrik

Finare Vinare sa...

Snudd på otroligt, Patrik. Och 99an som är så bra!

Korkproblem, det är sant. Vi hade tre korkdefekter på åtta flaskor när vi testade nollfyran, det måste vara inofficiellt rekord. Å andra sidan hade vi inga särskilda problem med vertikalen 1997-2006, då vi öppnade fyra flaskor av varje. Men: där ingick inte 2004...

Det blir lite pirrigt att dra korkarna ur de mognande nollfyrorna om fem år eller så.

Martin sa...

Tack för alla tips,

det blev precis en beställning från just tyska Belvini, till på köpet humana fraktpriser måste jag säga, €16 / låda.

Anonym sa...

Martin, jag hittar inte någon möjlighet att skeppa utanför Tyskland hos Belvini. Vad gör jag fel?

Finare Vinare sa...

Just det ja. Välj "Tyskland" och skriv in din svenska adress, de rättar till det manuellt sedan. Mejlkontakten med Belvini funkar vanligen snabbt och smidigt.

Anonym sa...

Tack för hjälpen!