fredag, mars 02, 2012

2006 Comm. G. B. Burlotto Barolo Monvigliero


En post skjuten rakt från höften brukar vara ett väldigt gott tecken. Någonting är så bra/dåligt att det bara måste få uttryck. Ikväll fixar vi en repris på förra helgens ossobucco med risotto milanese (extra märgben i båda grytorna och magisk gremolata) och nu tar den oss om möjligt ännu högre upp i matens nirvana. Tänk "Babettes Gästabud" och tårögt lallande gamlingar som skådar det jordiska himmelriket - det är ungefär där vi är nu. Ren lycka - bordets alkemi - där helheten transcenderar sina beståndsdelar.

Vinet, då? Ja, i sammanhanget kunde det inte ha varit bättre. 2006 Comm. G.B. Burlotto Barolo Vigneto Monvigliero är spelbart rakt ur buteljen och doftar rå-traddo: läder, örter, te, jord och en helklassisk ljus rödfrukt som får oss att önska att all världens vinmakare skulle skickas på omskolningskurs hos gamla pipgubbar i Piemonte. Det doftar botti-lagrat, eteriskt, elegant - kort sagt klockrent!

En enda klunk till långkoket berättar att superkonservativa Burlotto gjorde allting rätt i 2006. Smaken är slankt rödfruktig, svårt mineralisk och te-tonad med finfina, lättfotade druvtanniner. Apelsinsyrorna är på inget vis vassa, men spjälkar med suverän enkelhet allt det fett och gelatin som märgbenen lämnat kvar i såsen, och ringer dessutom kvar ett bra tag. Vinet är på samma gång elegant och strukturerat, och dessutom ready to go...

Jäklar vad fint detta är, vilket lysande matsällskap, och vilken rörande drickupplevelse! Ja, så enkelt kan det faktiskt vara att bli totalt golvad av kombinationen italiensk mat och italienskt vin.

Atomwine, 275 dkk.

6 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Wow, det lyder jo fantastisk! Enkelt og smukt. Jeg har ikke smagt på de 04'ere jeg har liggende, men 03-normalen var en af de lykkelige trado-achievers fra dét år. Den her rørende beskrivelse giver virkelig lyst til at anskaffe nogle 06'ere også, overraskende at den føles klar allerede.
Tak og vh Niels

Finare Vinare sa...

Hej Niels! Vårt första möte med 06:an var på Italienska Vindagen i höstas. Det var två producenter som gjorde mödan värd - G Mascarello och Burlotto. Monvigliero blev de allra sista dropparna innan vi lämnade Grand. Smakprovet hade en sådan charm och definition att vinet åkte rakt upp på inköpslistan. Och så var det ännu godare hemma! :)

Man får väl utgå från att nollsexan är lite lättare på tanninfronten än nollfyran? Men om man tänker på exempelvis 2004 Barolo Villero från G Mascarello eller 2004 Barolo Rocca e Pira från Roagna så är det ju inga som helst problem att tuta och köra nu. Ja, Fenocchios 2004 Bussia Riserva som vi drack häromveckan är ett annat strålande exempel.

Traditionalister är alldeles enastående på att uppnå den här typen av lätthet och elegans - de tar det piano när det gäller extraktionen.

Tomas sa...

Jag kan bara instämma i hyllningen av detta vin. Det förgyllde en födelsedagsmiddag på La Vecchia Signora med sin elegans och tillgänglighet. Satt fint till långkok på kalvkind.
Det är roligt att de utökat sin vinlista på nämnda ställe med en sådan lysande traditionalist som Burlotto.

Piu Rosso sa...

Du har ret med 04/06-årgangene generelt, det ligger klart i tråd med min egen oplevelse af de B&B jeg har smagt i begge årgange: At de to minder om hinanden i den klassiske profil med den klare forskel at strukturen i 06 er lettere. I min smag er lagring så måske endda af endnu større betydning for at aromaerne kan udvikle sig og vokse, da de står mere nøgent frem i en elegant struktur - men det er helt klart et spørgsmål om preference (og den enkelte vin naturligvis).
VH Niels

Cicci sa...

Tack för en trevlig blogg och kul att ni har hittat min favoritproducent i Barolo. Ultratraditionellt var ordet :-) Deras Monvigliero är ju faktiskt fottrampad till och med.

Har ni möjlighet att åka förbi och hälsa på Fabio mfl. i Verduno är det verkligen värt ett besök. Deras Cannubi är verkligen inte dum den heller, men det är Monviglieron som utmärker sig mest och som verkligen har en speciell karaktär tycker jag.

Jag har ngr årgångar i källaren nu, och det ska bli roligt med en vertikal framöver! Förstås under tryffelsäsong...

Henrik sa...

Ja, jag föll handlöst.
Så underbart gott, så underbart vackert, så rörande fint.
https://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=934847